Samarbetet med Suupohjan ratsutall i Mörtmark inleddes så sent som under försommaren.

Trots att man var ute i senare laget visade sig ridsportlinjen vid gymnasierna vara en attraktiv linje – platserna vid svenska gymnasiet fylldes i ett nafs, inom ett par dygn.

Kristinestads gymnasium är enda skolan på svenskt håll som erbjuder inriktningen ridsport.

Därför är också rektor Peter Grannas förhoppning att platserna blir fler nästa läsår, gärna det dubbla, så att totalt 20 elever på bägge gymnasierna får möjlighet.

– Intresset är stort, jag har redan fått en förfrågan om nästa läsår och har även tidigare fått flera kontakter av intresserade utanför Kristinestad. Ridsportlinjen har stor potential i Svenskfinland, säger han.

– Skulle det visa sig att inte heller de platserna räcker till kunde de ökas ytterligare. Vi har inte råd att tacka nej till studerande som vill gå i Kristinestads gymnasium.

I dag har gymnasiet 14 elever som kommit från Kristinestads högstadieskola, och nästan lika många via ridsportlinjen och Finest Future.

– Det är en betydande del. Och ur ekonomisk synvinkel är förutsättningen att kunna bedriva gymnasieutbildning att det finns tillräckligt med studerande.

Finska gymnasiet har 20 elever på första klassen och svenska gymnasiet tio.

– Vi ska ändå komma ihåg att Kristinestad är en liten ort uppdelad på två språkgrupper och årskullarna har varit låga. Vi har egentligen inte många nior som väljer andra gymnasier, snarare har gymnasiebenägenheten de senaste åren varit rätt låg och den jobbar vi med att försöka höja. Men trenden är densamma i andra landsortskommuner.

Årets nionde klass är ändå betydligt större. Hela 47 elever att jämföra med ett elevantal kring 25 de senaste åren.

– Det är en bra trend. I dag går 119 elever i högstadieskolan, för tre år sedan var de 79 och nu kommer vi att röra oss runt 100 elever under flera år.

Men med så många underåriga studerande från andra orter har Grannas samtidigt fått gå utanför den traditionella rektorsrollen och vara behjälplig med annat som inte direkt hör uppdraget till.

Senast förra veckan kopplade han på släpkärran och hjälpte en internationell studerande att byta bostad.

– Klart det medför vissa uppgifter som normalt inte hör till en rektor. Men vi har ett bra team från fritids- och utbildningssidan som har regelbundna träffar och går igenom vad de studerande behöver ha hjälp med.

De flesta gymnasier har i dag inriktningar i någon form och erbjuder kurser och Grannas ser ytterligare möjligheter att utvecklas.

Skolan har fått bidrag av Svenska kulturfonden att göra något inom spelutveckling, vilket kommer att ske detta läsår.

Professorn i datavetenskap, Linda Mannila och Peter Vesterbacka är inkopplade.

– Vem vet, det kan blir början på något nytt. Kanske ett svenskspråkigt gymnasium inriktat på exempelvis e-sport, säger han.