Melinda Bro från Jakobstad och Iris Lillvik från Nykarleby tog med sig Bizette och Tintin till Mörtmark. Ett bra val, tycker de båda om flytten till Kristinestad och gymnasieundervisningen i samarbete med Suupohjan ratsutalli.

I år inledde tio elever studier i svenska gymnasiet i Kristinestad, hälften av dem på den nystartade ridsportlinjen och en från samarbetet med Finest future. Finska gymnasiet fick fyra elever till ridsportlinjen.

På torsdagseftermiddagen gör Iris Lillvik Tintin klar för dagens lektioner i hästhoppning. Tintin skrapar otåligt med hoven och vill ut.

– Han är ivrig men störs också av flugorna, säger Lillvik.

På vintern finns inga flugor.

– Han är belgare och tycker inte om kylan, men trivs jättebra i Mörtmark. Han är nöjd och glad, säger Lillvik.

– Bizette trivs också ypperligt och har redan hittat en kompis i hagen bredvid där han gärna hänger över staketet, säger Bro.

Tintin och Iris Lillvik flyttade till Mörtmark från Nykarleby.

Det är Suupohjan ratsutalli som svarar för ridundervisningen. Flera av de studerande bor i radhusen i Mörtmark och tar skolbussen ner till Kristinestad.

– Det är en ganska liten stad jämfört med Jakobstad, men det är fint och så finns det mysiga små butiker där, säger Bro.

Tidigare har de träffat och hejat på varandra under gemensamma tävlingar, men nu har alla studerande blivit som en tajt familj som umgås också utanför skoltid. Gärna i anslutning till det gemensamma stora intresset.

Studerande vid ridsportlinjen tillbringar fler än 20 timmar per vecka vid Suupohjan ratsutalli.

I ridsportlinjen ingår två ridtimmar (dressyr och hästhoppning) per vecka och teoristudier. Men tiden de studerande tillbringar vid stallet är betydligt längre, fler än 20 timmar per vecka när de även tar extra lektioner.

– Det är ett otroligt fint stall med bra möjligheter överallt. Hindren och underlaget är bättre än vad jag är van med, och så är det jätteroligt med så många blandade människor som vi lär känna från andra orter, säger Lillvik.

Melinda Bro hoppas på OS-deltagande.

Melinda Bro hade tänkt inleda gymnasiestudier vid ett ridsportgymnasium i Umeå, men de lade ner sin linje. Alternativet Kristinestads gymnasium såg hon via sociala medier.

Också Iris Lillvik var på väg västerut.

– Jag hade planerat åka till Skåne med Tintin men då hörde pappa om gymnasiet i Kristinestad på radion och ringde mig genast. Och det är klart, Kristinestad är närmare och enklare, säger Lillvik.

Bägge tävlar i hästhoppning och tycker att stallet i Mörtmark erbjuder alla förutsättningar för att nå långt.

– Sanna Illi är en jättebra tränare och vi har fått bra tips och gått framåt på så här relativt kort tid. Man blir aldrig fullärd och kan alltid utvecklas och här finns alla möjligheter, säger Bro vars mål är tävlan i OS.

– Jag vill nå så långt som möjligt, och det gäller att sikta mot stjärnorna för att nå molnen, säger Lillvik innan hon tar Tintin ut på hoppbanan.

Välskött och professionellt är omdömet om ridstallet i Mörtmark.