På en gård i Övermark, Närpes står fyra bilar parkerade. Tre av dem är av modellen Volvo 940, årsmodell 1995. Den fjärde är en BMW.

Bilarna tillhör 18-åriga Sebastian Stenfors. Han har varit intresserad av fordon sedan tidiga tonåren. 

– När jag var tretton körde jag mycket åkerbil och i mopedåldern höll jag mest på med mopeder. Nu skruvar jag helst med bilar, men om någon behöver hjälp med sin moped vill jag gärna hjälpa, säger Sebastian Stenfors.


Sebastian delar intresset för bilar med sin pappa. Som yngre brukade han ofta pyssla med fordon tillsammans med pappa Tony och grannen Mats hemma i garaget. Numera är det främst Sebastian som håller till bland verktygen. 

Intresset fick honom också att välja Yrkesakademins utbildning till fordonsmekaniker efter grundskolan. 

– Det kändes som ett självklart val. Det känns roligt att mitt största intresse blir mitt yrke, säger han.

En fordonsmekanikers arbetsuppgifter går bland annat ut på att reparera fordon, utföra service söka fel i fordons konstruktioner. Sebastian Stenfors trivs med att hans studier är både teoretiska och praktiska.

Nu studerar han tredje året och siktar på att bli klar med studierna till våren. Han trivs med utbildningen, som består av både teori och praktik. 

– Våra teoretiska studier kan gå ut på att vi ska lära oss namnet på olika bildelar. Vi har också en del modersmål, matematik, finska, engelska och liknande ämnen som alla som går en yrkesutbildning har. 

När de har praktiska studier jobbar de med kundbilar i Yrkesakademins verkstad. 

– Det är främst lärarnas bilar, men vi har också andra kunder som kommer till skolans verkstad om något är fel med deras bil. 

En fordonsmekanikers arbetsuppgifter går bland annat ut på att reparera fordon, utföra service söka fel i fordons konstruktioner.  

Sebastian Stenfors

  • Är 18 år gammal.
  • Bor i Övermark, Närpes.
  • Familjen består av pappa Tony, mamma Theresa och lillasyster Cecilia.
  • Studerar till fordonsmekaniker vid Yrkesakademin i Vasa.
  • Tycker om att restaurera bilar och umgås med kompisar på fritiden.
 
Under coronapandemin har Sebastian och hans studiekamrater kunnat ha praktiska studier på plats i skolan i mindre grupper. Förra läsåret hade Sebastian också två perioder utbildning på arbetsplatsen, alltså praktik. 

– Under den ena perioden praktiserade jag på en verkstad i Kaskö och den andra perioden på en verkstad i Övermark. Det var lärorikt.

Sebastian Stenfors har varit intresserad av fordon sedan tidiga tonåren. Han delar intresset med sin pappa och har ofta pysslat med olika bilprojekt tillsammans med honom och grannen Mats.

I en av Volvobilarna ute på gården har Sebastian bytt motor helt och hållet. 

– Tyvärr är det inte helt lätt att hitta delar till de här bilarna. När jag bytte motorn lyckades jag hitta begagnade delar via exempelvis Facebookloppis. 

En annan av bilarna saknar motor helt och hållet, men när Sebastian får tag på rätt delar ska det bli ändring på det. 

– Jag har inte något speciellt mål med mina bilprojekt. Jag vill bara se vad jag kan åstadkomma och kanske lära mig någonting nytt på vägen. 

När Sebastian Stenfors bytte motor i sin ena Volvo 940 hittade han begagnade bildelar via exempelvis Facebookloppis. 


Att Sebastian studerar i Vasa, men bor i Övermark gjorde det möjligt för honom att få bilkörkort som 17-åring. 

– Under mitt första studieår pendlade jag med buss. Eftersom jag har långt både till skolan och närmaste busshållplats kunde jag få dispens för körkort. 

Flera av Sebastian Stenfors vänner har också fått åldersdispens för körkortet. Trots att det talats om flera olyckor där 17-åringar varit inblandade tycker Sebastian att det är bra att möjligheten till dispens finns. Han säger att det finns många 17-åringar som kör ansvarsfullt. 

– Dessutom är körkortet en nödvändighet för många unga som ska ta sig till skola, träningar eller jobb. För mig var körkortet välbehövligt. 

När Sebastian Stenfors är klar med sin utbildning till fordonsmekaniker ska han göra militärtjänst. 

– Efter det vill jag troligen söka mig till en arbetsplats.


Artikeln är skriven inom projektet "Ung 2021" som fokuserar på ungas vardag och liv. Inom projektet ordnar vi också en skrivtävling som pågår till oktober.

Skrivtävlingen "Ung 2021"

  • Tävlingskategorier: Unga i åldern 13–16, 17–20 och 21–25 år. Kom ihåg att nämna vilken kategori du deltar i.
  • Tema: Att vara ung 2021.
  • Texttyp: Novell, dikt, essä, debattinlägg, låttext eller annat som är din grej.
  • Tävlingstid: 7 april–10 oktober.
  • Pris: Iphone 11. En vinnare per tävlingskategori plus en som lottas ut bland alla deltagare.
  • Bidrag och frågor skickas till: text@hssmedia.fi.
  • Arrangörer: Vasabladet, Österbottens Tidning, Syd-Österbotten (Sydin), Förlaget, SÖU, Skrivande skola/Svenska modersmålslärarföreningen i Finland, Centret för livslångt lärande, Läsambassadörerna och Unga Scenkompaniet.