Opinion

Ledare

Mest läst senaste veckan

Opinion

LEDARE: Sandlådan blir för trång då stadsdirektörer måste ingripa

Både i Kristinestad och Kaskö pågår ärenden där stadsdirektörerna har ingripit i nämndernas förfarande. Det är ett varningstecken att ta på allvar.

LEDARE: Snål spar och fan tar – men låt bli pengarna som de unga ska ha!

Att snåla med resurserna för barn och unga betyder att kostnaderna skjuts på framtiden. Det blir troligen de unga själva som i vuxen ålder får betala priset för sådant som de redan har förlorat.

Nyhetsbild

LEDARE: Bara 13 procent av SFP:s anhängare gillar regeringen – hör du till dem?

SFP har bekymmer. Det råder ingen panik, men bekymmer borde det väl kunna kallas helt öppet?

Nyhetsbild

LEDARE: Skolskjutning i världens lyckligaste land

Elva veckor hann 12-åringen gå i skola på sin nya hemort Vanda innan han sköt tre klasskompisar. Problemet var kanske att de inte var kompisar inbördes, men det ger ingen rätt att skjuta någon annan.

Nyhetsbild

LEDARE: Nu borde Kasköborna fråga hur Övermarkborna tänker

Att det inte blir någon falskartongfabrik i Kaskö har effekter för regionens företag inom bygg, gräv, restaurang, inkvartering och så vidare. Via det uppstår effekter för oss alla. Den uteblivna fabriksetableringen har också konsekvenser för stadens självständighet.

LEDARE: Regionen måste få känna framtidstro trots att Metsä Board backade ur

Hela regionen har gått i förväntan sedan det började talas om en kartongfabrik till Kaskö. I torsdags gick luften ur, efter att bolaget meddelat att det inte blir något av planerna.

LEDARE: Bönder protesterar i Europa, Nordisk köttskatt föreslås och vi har snart konsumerat årets "andel" – och allt hänger ihop

Klimatsmartare kost är en bra början men konsumtionen måste minska över hela linjen

LEDARE: Ta chansen Närpes – locka även nya invånare med havsnära boende

Det har länge förts en politisk diskussion om stugägarnas inkomstskatt, om skatten kunde delas mellan stugort och hemort. Men Närpes kunde vara steget före, få folk från andra orter med fritidshus här att skriva sig i Närpes – bara det egna regelverket tillät det.

LEDARE: En vinter av strejker – folks tålamod kan ta slut

Oberoende av vilken sida man står på i konflikten är minnet av en strejkvinter inte något positivt. Sen finns det också en yrkesgrupp som äntligen ska få vettigare arbetsvillkor.

LEDARE: Unga ska inte leka med döden – men Tiktok frestar dem att pröva

Att sätta ett metallföremål i eluttaget är inte bara dumdristigt – det är livsfarligt. Eller att strypa sig själv med ett bälte tills man svimmar.

LEDARE: Kvinnodagen kan vi fira alla dagar – och flickor ska ni inte kalla oss

Fortfarande behövs en kvinnodag som lyfter jämställdheten i samhällsdebatten. Det blev nyligen väldigt tydligt, här i Österbotten.

LEDARE: Det som hände i Joensuu kan hända här – och det händer här

Det är ovanligt att en instans ser så mycket brister i sin verksamhet att den anmäler sig självt till myndigheterna. Men det är läget inom barnskyddet i Österbotten.

LEDARE: Dags att förhandla på riktigt

Fackföreningsrörelsen har inte tappat något av sin betydelse för arbetslivet. Det borde också regeringen inse.

Nyhetsbild

LEDARE: Ukrainare är varmt välkomna hos oss – stödet till deras hemland är prio ett

De sydösterbottniska kommunerna har alla fått nya invånare från Ukraina under fjolåret. Det är glädjande för våra kommuner, men orsaken är tragisk. I dag är det två år sedan Ryssland inledde kriget.

LEDARE: I full galopp mot studentexamen – hästsportgymnasium kan bli en trumf för Kristinestad

Närpes har fotboll, dans, ishockey, idrott och musik i sitt kursutbud på gymnasiet. Kristinestad kan få hästsport. Speciallinjer på gymnasiet ger de studerande en möjlighet att utöva sitt intresse, samtidigt som de satsar på en studentexamen.

LEDARE: Språkbada i finska borde bli mer populärt i Närpes

Folkhälsans populära Päivis-daghem i Närpes riskerar stängning. Då överväger staden språkbad i egen regi, vilket verkligen är en idé att understöda. Dagens samhälle behöver fler Närpesbor med svenska som modersmål som blir tvåspråkiga.

LEDARE: En president för att ena folket och försvara freden

En klar majoritet av sydösterbottningarna får den president de har önskat. Stubb valslogan var att bli en förenande kraft, vilket är något Finland verkligen behöver. Men inrikespolitik kommer Stubb inte att blanda sig i.

LEDARE: Piskrapp höjer sällan arbetsmotivationen

Att kunna ta ledigt från jobbet en viss tid och prioritera annat än arbete är ett välkommet avbrott från vardagen för många.

LEDARE: Kaskö tycks trivas i Suupohja, inte i Sydösterbotten – vill vi ha det så?

Kaskös förnyade, väldigt finskspråkiga profil kommer tydligt till uttryck i frågan om regionala sysselsättningsområden. Men är stadens val i den frågan en symbol för en bestående attitydförändring?

LEDARE: Notan kan bli dyr för barns försämrade kondition – mer spontan rörelseglädje behövs

Dålig kondition redan som barn kan få långtgående följder både för individen och samhället.

LEDARE: Sydösterbottningarnas röstkung heter Stubb – nu börjar rond två

Den 11 februari gäller det att ta sig till valurnan ett varv till – för ett mer direkt folkval än så här går det inte att få. Demokrati kallas det.

LEDARE: Blir det flykt eller flytt till Bryssel – åtminstone blir det en vår av spekulationer

Att partiordföranden, ministern och den rutinerade politikern Anna-Maja Henriksson ställer upp i EU-valet kan vara exakt vad SFP behöver för att behålla mandatet i parlamentet. Med sitt besked satte Henriksson samtidigt igång ett spel där spelknapparna redan nu är i flitig rörelse.

LEDARE: Essayah och Rehn tycks kandidera i Närpes – annat urval i Kristinestad och Kaskö

Troligen baserar ingen väljare sitt val utgående från en valaffisch. Men Närpes får ta sig en funderare på hur osynligt presidentvalet blivit för väljarna, då några valställningar med affischer inte finns.

LEDARE: Företagen kan med fördel flörta lite för att få unga sommarjobbare

Endast två Sydösterbottniska företag är hittills med i handelskammarens utmaning #anställunga.

LEDARE: I dag börjar förhandsröstningen – finlandssvenskarnas favoriter är klara

Över 4 000 sydösterbottningar förhandsröstade i förra presidentvalet, gör du som dem? Det gäller att rösta om man alls ska ha någon åsikt om vem som ska efterträda Sauli Niinistö som president.