Ekonomi

Skogsindustri

Mest läst senaste veckan

Ekonomi

Nyhetsbild

Mikael bytte pälsdjuren mot skogen – och efterträder trotjänare i Korsnäs

Sedan 1987 har Johan Nynäs varit skogsvårdsinstruktör i Korsnäs. Nu har han gått i pension och lämnat över stafettpinnen till Mikael Häggdahl.

Nyhetsbild

Höga virkespriser ger de nya skogsvårdsinstruktörerna fullt upp – och Eemeli från Enare lärde sig förstå dialekt via norskan

Philip Wissander och Eemeli Kokkonen är två nya ansikten i det södra teamet inom Skogsvårdsföreningen Österbotten. De nya skogsvårdsinstruktörerna är stationerade i Närpes respektive Lappfjärd, där kontoret förstärkts med en tjänst till.

Nyhetsbild

Metsä Board omställningsförhandlar – permitteringar aktuella i Kaskö

Tillfälligt minskad efterfrågan får skogsjätten Metsä Board att inleda omställningsförhandlingar. Permitteringar kan bli aktuella även vid fabriken i Kaskö.

Nyhetsbild

I vår ska 170 miljoner träd planteras – i nästan 100 000 hektar skog

Skogsodlingssäsongen är i startgroparna och under de kommande veckorna ska 170 miljoner trädplantor ner i marken.

Nyhetsbild

Skogsvårdsföreningen har fått fler uppgifter – också personalen har utökats något

Verksamheten i Skogsvårdsföreningen Österbotten har utökats under senare år. Bland annat virkesdrivningen har kommit till. Därför har personalen också utökats en aning.

Nyhetsbild

Kjell vet var många andras skogsskiften ligger – nu får han tid att sköta egen skog

Efter 39 år inom skogsvårdsföreningen går skogsvårdsinstruktören Kjell Huldén i pension. Tjöckbon har hela tiden jobbat i Närpes och har alltid trivts med markägarna där. Däremot har förändringarna inom branschen varit stora och ibland kan han tycka att det var bättre förr.

Nyhetsbild

Virket går åt och till bra priser – "Att importen av virke från Ryssland försvann har radikalt påverkat virkeshandeln"

Det är full fart på ett skogsskifte i östra Närpes. Virket har bra åtgång och UPM:s skogskundsansvariga intygar att priset ligger på en hög nivå. Utmaningen i vinter ligger närmast i om marken ska bära de tunga maskinerna.

Nyhetsbild

Bristen på sågvirke ger Nordautomation mer jobb – "Vår försäljningschef har aldrig varit med om en liknande efterfrågan"

Bristen på sågvirke leder till kraftigt höjda priser samtidigt som sågverken står inför tryck på nyinvesteringar. Nordautomation i Kristinestad gynnas och har orderböckerna fyllda för lång tid framåt.

Nyhetsbild

Virkespråm går i skytteltrafik mellan Korsnäs och Kaskö – lastad med vindfällen från Harvungön

Septemberstormen fällde gallringsskogen på Harvungön i Korsnäs. Nu fraktas virket med pråm mellan Korsnäs och Kaskö.

Lillandt fortsätter i Metsäliittos förvaltningsråd

Andelslaget Metsäliittos fullmäktige har på sin ordinarie stämma återvalt de medlemmar i förvaltningsrådet som var i tur att avgå.

Nyhetsbild

100 pappersarbetare strejkar vid två fabriker i Sydösterbotten

Två fabriker och omkring 100 anställda i Sydösterbotten berörs av pappersförbundets strejk. De låsta förhandlingarna ledde till strejk. Arbetstagarna kan inte hela tiden vara de som ger bort, säger en huvudförtroendeman.

Nyhetsbild

Det är viktigt med bra maskinförare – desto svårare att hitta dem

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. Kim Norrgård driver företaget Nova Forest i Närpes – som är en mindre aktör i jämförelse med de stora skogsbolagen i landet. Hans företag är även beroende av skickliga skogsmaskinsförare, vilket är en utmaning att hitta.

Nyhetsbild

Nytt kontrakt med skogsjätte och ökad efterfrågan ger entreprenören i Uttermossa framtidstro

TEMA: Företagsamma Sydösterbotten. 40-årsjubilerande skogsmaskinsentreprenör Aittamäki i Uttermossa tecknade nyligen sexårskontrakt med skogsjätten UPM. Den globala trenden när plasten ska fasas ut ger även signaler om en allt hetare bransch.

Nordautomation levererar till sågverk

Nordautomation i Kristinestad har erhållit flera beställningar på timmer- och biproduktstransportörer till tre olika sågverk.

Nyhetsbild

Metsä Board investerar och ökar kapaciteten i Kaskö

KASKÖ Metsä Board investerar i en ny balningslinje i sin fabrik i Kaskö och ökar samtidigt fabrikens kapacitet med 30 000 ton.

Nyhetsbild

Företag bildar träkluster i Kaskö

KASKÖ WIP. Så kallas det träkluster i Kaskö där man nu knyter samman företag. Ett dussin företag inom skogs- och träförädlingsindustrin går samman i ett nätverk för att öka samarbetet.