Övermarkborna får fortsätta att koka sitt vatten åtminstone en bit in i nästa vecka. Västkustens miljöenhet meddelar att uppmaningen att koka vattnet inom Övermark vattenandelslags distributionsområde gäller tills annat meddelas. Kloreringen av vattnet fortsätter också.

Resultatet från de prover som togs på torsdagen kommer i början av nästa vecka. Nya prover ska tas på måndag och kokuppmaningen kan tidigast hävas när de resultaten kommer, förutsatt att proverna visar sig vara rena.

Uppmaningen är att allt dricksvatten och vatten som används i matlagning ska kokas i minst fem minuter.

Det var i måndags som föroreningar upptäcktes i Övermarkvattnet. På tisdagen meddelade miljöenheten att förhöjda halter av koliforma bakterier upptäckts och att klorering av vattnet därför inletts.

På onsdagen kom beskedet att vattnet också innehåller enterokockbakterier och därför måste kokas.

Byggde de här olika beskeden på samma vattenprov?

– Ja, det är olika bakterier. Svaren på de koliforma bakterierna kommer först och där var det så liten överskridning att det enligt Valviras anvisningar räcker med klorering eller spolning. Sedan kom enterokocksvaren dagen därpå och då tog vi direkt beslut om kokning. Det är det vanliga förfarandet, men det är ju bra att kloreringen kom igång direkt, säger miljö- och hälsoskyddschef Tommy Stenlund.

Det finns inga rekommendationer om att man borde gå ut med en kokuppmaning direkt för säkerhets skull, utan man ska invänta provsvaren?

– Kloreringen inleddes som en första åtgärd, innan alla provsvar kommit. Myndigheten kan också vid behov utfärda kokanvisningar eller förbjuda vattenanvändningen helt, även utan provtagning, vid exempelvis en större störningssituation som ledningsbrott eller andra tydliga orsaker där vattnet kan misstänkas vara kraftigt kontaminerat. Så var inte fallet denna gång.