Här kommer ett urval på evenemang att besöka och aktiviteter att göra i Sydösterbotten i helgen:

Strömmingsmarknad i Kaskö

Det är dags för den traditionsenliga strömmingsmarknaden i Kaskö. Det blir bland annat loppis, utställningar och förstås försäljning av fiskprodukter.

I stadshuset bjuds det på en gratis konsert med Gangster Quartet som spelar finsk tango och schlager. På Blå Stunden blir det en karaoketävling på kvällen.

Marknaden äger rum på Hamngatan, Rådhusgatan och Alexandersgatan i Kaskö på lördag och söndag 5–6 oktober, klockan 9–16. Konserten i stadshuset är klockan 14 och karaoketävlingen börjar klockan 20. Hela programmet finns på stadens webbplats.

Så här såg det ut på fjolårets strömmingsmarknad i Kaskö.

Pubkväll i Härkmeri

Härkmeri ungdomsförening ställer till med pubkväll i ungdomslokalen på lördag. Det blir uppträdande av det nybildade bandet Meiningis Messis och försäljning av mat och dryck.

Pubkväll på lördag 5 oktober, klockan 20–02. Inträde och åldersgräns 18 år.

På lördag blir det pubkväll i Härkmeri uf. Bilden är från en loppisdag för några år sedan.

En dag på brandmuseet i Kristinestad

Kristinestads brandmannaklubb ordnar evenemanget En dag på brandmuseet på lördag.

På programmet står öppet brandmuseum, hoppborg på gården och aktivitetsbana med pris. Det blir också förstahandssläckning med brandfilt och brandbilar på utställning. Privatpersoner kan också få släckarservice. Det bjuds även på mat och dryck.

Evenemanget pågår klockan 10–15, lördag 5 oktober vid Kristinestads brandmuseum.

I brandmuseet i Kristinestad finns bland annat brandvagnar som en gång dragits bakom hästar.

Spökvandring i Kristinestad

Natalia Kaleva ordnar spökvandring i lyktsken på lördag. Spökvandringen passar för både vuxna och barn och egen lykta medtages.

Start från affärshuset Corners bakgård klockan 20, lördag 5 oktober.

Spökvandringen startar från handelshuset Corner på lördag.

Se på bio

På Biobio Showtime i Närpes visas filmerna "Joker: Folie à Deux" och "Den vilda roboten".

Den förstnämnda har finlandspremiär 4 oktober och är en uppföljare till filmen "Joker" från 2019. Precis som i den första filmen är det Joaquin Phoenix i rollen som Joker medan Lady Gaga ansluter sig till rollbesättningen som kärleksintresset Harley Quinn.

"Den vilda roboten" är en animerad familjefilm som handlar om en intelligent robot som blir strandsatt på en öde ö. För att överleva ansluter sig roboten till öns vilda djur och tar hand om en föräldralös gås.

För de svenska rösterna står bland andra Mary N'diaye, Vilhelm Blomgren, Johan Glans och Lia Boysen.

Roboten Roz träffar bland annat räven Fink och bebisgåsen Lilla Ljusnäbb i filmen

På Bio Dux i Kristinestad visas många filmer i helgen. En av dem är kritikerrosade "The Substance" med Demi Moore i en av huvudrollerna.

Filmen handlar om en kändis vars kändisskap är på nedgång. Hon bestämmer sig för att börja använda en drog som tillfälligt skapar en yngre och bättre version av henne själv.

Utöver den filmen visar Dux dokumentären "Pepe", dramafilmerna "Lee", "The Girl with the Needle", "Picnic at Hanging Rock" och komedierna "Punainen taivas" och "Perhoset" i helgen. Plus att "Joker: Foile à Deux" även visas i Kristinestad.

Mer information om tider och åldersgränser finns på respektive biosalongs webbplats.