ONSDAG

Från vänster i bild stående: Hanna Mwangi, Aron Salomäki, Kristoffer Finskas och Felicia Svenskberg. Sittande från vänster i bild: Nina Lassander och Matilda Svenfelt.

Dags för Jeppis Jazz Festival

Jakobstad fylls av jazztoner när festivalen Jeppis Jazz Festival inleds på onsdag. Det blir 15 konserter, mestadels på scenen i Station 23 eller uppe på scenen i Brankis. Den första konserten Allegro Music feat. Eima: Dream a Little Dream, ordnas i samarbete med Jakobstads Sinfonietta och musikutbildningarna i Campus Allegro; Wavainstitutet, Yrkesakademin i Österbotten och Yrkeshögskolan Novia. Läs vår artikel inför festivalen här!

När & var: Onsdag 2 oktober klockan 19. Brankis i Jakobstad.

***

TORSDAG

Bokälskare? Följ med när förlagen presenterar nya titlar

På torsdag ordnar Stadsbiblioteket i Jakobstad ett tillfälle för alla bokälskare: Via storbild på biblioteket får man följa med live när förlagen presenterar nya titlar tillsammans med författarna under BTJ:s Förlagsdagarna. Sändningen börjar klockan 16 och varar i fyra timmar. Man kan delta när man vill. Sändningen kan ses på storbild på bibliotekets andra våning.

När & var: Torsdag 3 oktober klockan 16–20. Stadsbiblioteket i Jakobstad, andra våningen.

***

Jazz Madness på After Eight

Musikstuderande från Yrkesakademin i Österbotten och Yrkeshögskolan Novia bjuder in till en kväll med instrumentala jazzstandards på torsdag. Kvällen erbjuder allt från bossa nova och medium swing till uptempo blues. Kvällen till ära gästas banden av trumpetisten och amerikanen Phil Grenadier.

När & var: Torsdag 3 oktober klockan 18. Musikcafé After Eight.

***

Här, i Brankis, blir det jazztoner i dagarna fem.

Jazzfestivalen fortsätter

Under torsdagskvällen uppträder svenska Sebastian Sundqvist Trio feat. Andreas Rydman och Nine Sparks Riots på Jeppis Jazz Festival.

När & var: Torsdag 3 oktober klockan 19.30. Station 23/Brankis.

***

Gratiskonsert i Musikcentrum Snellman

På torsdag inleder Yrkeshögskolan Centria det nya läsåret med Centria Night Musik – promenadkonsert. Under konserten får man höra framträdanden från Centrias alla musikgenrer. Inträdet är fritt och man får komma och gå som man vill under kvällen.

När & var: Torsdag 3 oktober klockan 18–22. Musikcentrum Snellman, Fordellsalen.

***

FREDAG

Simon Zion feat. Ville Luukkonen band uppträder också på Jeppis Jazz Festival.

Simon Zion på jazzscenen

Under fredagskvällen uppträder Simon Zion feat. Ville Luukkonen band, Zacharias Holmkvist Quartet, Riitta Paakki Quartet och Lassy-Eskola: Nordic Stew Quartet på Jeppis Jazz Festival.

När & var: Fredag 4 oktober klockan 18. Station 23/Brankis.

***

Hockeyderby i Pedersöre

IFK Lepplax och Highsticks HT drabbar samman i Pedersöre på fredag kväll.

När & var: Fredag 4 oktober klockan 19. AW Arena.

***

LÖRDAG

Museitåg på räls mellan Karleby och Kovjoki

På lördag kör Haapamäen Museoveturiyhdistys ry ett rälsbusståg av typ Dm7 från Karleby till Kovjoki via Jakobstad och tillbaka. Kovjoki hembygds- och museiförening r.f. har också öppet hus vid Kovjoki station. Tåget avgår från Karleby, gör uppehåll i Bennäs och Jakobstad innan det anländer till Kovjoki. Där blir det drygt en timmes uppehåll. Under tiden har man möjlighet att åka en kort tur med det smalspåriga dieselloket LKM, samt ta del av föreningens maskinpark som består av olika smalspåriga lok innan det är dags att åka hem igen.

När & var: Lördag 5 oktober. Karleby–Kovjoki.

***

Dennis Rönngård, Olav Löf, Per-Erik

Gitarr- och musikmässa i Jakobstad

På lördag ordnas den första upplagan av Octoberfrets – en mässa för gitarr och musik i Jakobstad. Mässan är uppbyggd kring att presentera lokala aktörer inom musikbranschen och gitarrtillverkare. Instrumentförsäljare och -byggare kommer att visa upp sina produkter. Det blir också musikloppis och workshoppar under dagen. Läs vår artikel om evenemanget här!

När & var: Lördag 5 oktober klockan 10–17. Jugendsalen i Jakobstad.

***

Kreativ lördag för hela familjen i Edsevö

Workshoppar för hela familjen utlovas i Edsevö skola på lördag. Det blir familjegymnastik, musik, drama och pyssel. Skapande lördag ordnas med stöd från SFV och är därför avgiftsfritt.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 10–13. Edsevö skola.

***

Loppis i Öja

På lördag finns det fyndchanser i Öja när Café Bryggan ordnar loppis i Öja Byacenter.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 10–15. Öja byacenter.

***

New Orleans-anda på Svenska Gården

Acoustic Dixie Six feat. Nina Lindroos inleder jazzfestivalen på lördag med sitt uppdrag att sprida glad jazz i sann New Orleans-anda på Svenska Gården. Under kvällen uppträder också Lina Nyberg & Daniel Karlsson, About Coltrane Quartet, Grenadier/Åman/Kannaste/Landaeus/Danemo och Anders Chico Lindvall Trio på Brankis.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 16. Svenska gården och Station 23/Brankis.

***

Marcel Wargh i JBK i en duell mot Närpes Kraft. I förgrunden syns ryggtavlorna av Volodymyr Tkachenko i (17) i Kraft och Benjamin Östman (26) i JBK.

Hemmamatch för JBK

JBK ångar på och möter FC Kiffen i fotbollstvåan på Centralplan på lördag. Vinner JBK matchen väntar en kvalomgång till.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 16. Centralplan i Jakobstad.

***

Hockeymatch + 80-talsfest i Nykarleby

Börja med hockey och Muik–Haukat i Komarov Arena och fortsätt med 80-talsfest på Faf efteråt. Det rekommenderas neonfärgade outfits och utlovas både drinkar och musik på samma tema.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 16. Komarov Arena och Faf i Nykarleby.

***

Minidisco i Kållby

Det blir hålligång i Kållby samlingshus på lördag med både musik och dans. Målgruppen är 0–6 åringar med föräldrar eller andra danssugna. Arrangör är Folkhälsan i Pedersöre.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 17.30–19.30. Kållby samlingshus.

***

Öppningsdans på Musikcentrum Snellman

På lördag kväll finns det chans till dans i Karleby när Musikcentrum Snellman har sin öppningsdans. För underhållningen står Guns Rosor och Charles Plogman.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 20–01. Musikcentrum Snellman.

***

Hemmamatch för Hermes

Hermes tar emot Jokerit i herrarnas Mestis på lördag.

När & var: Lördag 5 oktober klockan 17. Ishallen i Karleby.

***

SÖNDAG

Barnjazz i Campus

”Barnet i mig” är en interaktiv barnföreställning med musik och rekvisita, där publiken får följa med Fred & Ronya på ett musikaliskt äventyr. Föreställningen riktar sig till barn i åldrarna 2–6. Arrangeras av Jeppis Jazz Festival i samarbete med Wava-institutet och med understöd av familjeföretaget Snellman.

Under söndagen uppträder också Teemu Viinikainen och Linn Thomasson på Station 23/Brankis.

När & var: Söndag 6 oktober klockan 13.30. Campus Allegro och Station 23/Brankis.

***

Kamp mellan GBK:s Sebastian Mannström och JBK:s William Holti.

Hemmamatch för GBK

GBK möter Tampere United i herrarnas division 2 på söndag. Vinner GBK matchen väntar en division 1-kvalomgång till.

När & var: Söndag 6 oktober klockan 16. Centralidrottsplan i Karleby.

***

Helgguiden är ett axplock av sådant som händer i regionen i helgen.