Här kommer ett urval av evenemang som äger rum i Sydösterbotten den här helgen:

Avslutningsfest på Carlsro i Kristinestad

Stadsmuseet Carlsro i Kristinestad ordnar en avslutningsfest för museisäsongen på fredag. Carlsro firar genom att bjuda på fri entré till museet och utställningen Villaliv. Sparris står för ett pop-up-kafé med bageriprodukter på museets veranda och det blir reko-försäljning på museiområdet. På kvällen ordnas en kostnadsfri konsert med I Fäälan och Tjock spelmanslag.

Avslutningsfesten äger rum fredag 27 september klockan 12–19. Konserten startar klockan 18.

Carlsro avslutar museisäsongen med fest på fredag.

"The gräjtest hittills" med Hans Martin i Närpes

Pop och rock, nostalgi, gamla godingar och obekymrad ståupp utlovas när Hans "Hasse" Martin kommer till Frans Henrikson-salen i Närpes på lördag. Martin är sångare, musiker, låtskrivare, artist och dansbandskung.

Tillsammans med kapellmästaren Tom Käldström har Hasse gjort sju sommarturnéer. Årets show kallar de "The gräjtest hittills". I den medverkar, förutom Käldström och Martin, Sören Storbäck, Yngve Lithén, Nicklas Käldström, Linda Backgren-Holm och Lilian Martin.

Utöver föreställningen i Närpes, ges också en i Molpe paviljong på torsdagskvällen.

Showen äger rum i Frans Henrikson-salen i Närpes lördag 27 september klockan 19. Biljetter krävs.

Bland annat Sören Storbäck, Yngve Lithen, Hans Martin, Linda Backgren-Holm och Lilian Martin deltar i showen

Gäddfisketävling i Kristinestad

Fiskeklubben Salar ordnar sin traditionsenliga fisketävling även i år. På lördag är det gäddor som gäller och principen catch and release, alltså fånga och släppa. De fem längsta gäddorna per båt räknas men minimåttet är 70 centimeter och max tre personer per båt tillåts.

De tre lag med störst sammanlagda gäddlängd får pris. Även längsta enskilda gäddan ger pris. Tävlingstiden är sex timmar, klockan 10–16.

Deltagarna samlas vid Kristinestads gästbåthamn klockan 9.45 på lördag, 28 september. Deltagaravgift uppbärs.

I fisketävlingen på lördag är det gäddornas längd som har betydelse.

Rock Theatre spelar Genesis i Kristinestad

Tributebandet Rock Theatre från Vasa ger en konsert på Kulturhuset Dux i Kristinestad på lördag. Musikteatershowen innehåller dräkter, masker, tvåhalsade gitarrer och en ljusshow. Repertoaren består till största delen av orkestern Genesis mest kända låtar från åren 1970–1977.

I bandet medverkar Bo-Anders Sandström, Charles Plogman, Janne Hyöty, Johnny Nordström och Jere Lahti.

Konserten ges på Kulturhuset Dux i Kristinestad lördag 28 september klockan 19–20.30. Biljetter krävs.

Rock Theatre spelar Genesis-låtar i Kristinestad på lördag.

Utbildningsdag för hembygdsföreningar i Kristinestad

På lördag kan hembygdsföreningar lära sig hur de ska hantera gamla dokument och fotografier. Det blir besök av it-specialisten inom arkiv och dokumenthantering Tove Ørsted och arkivsakkunnige Kenth Sjöblom samt en workshop.

Under dagen kan deltagarna lära sig om långtidsförvaring av digitalt material och hur det kan göras tillgängligt på ett säkert och hållbart sätt. Olika aspekter av arkivering diskuteras, hur man får ordning på det och vad som borde sparas respektive vad som kan gallras bort. Intresserade kan delta både digitalt och på plats i Carlsro.

Utbildningsdagen äger rum på Carlsro i Kristinestad, men även digitalt, lördagen den 28 september klockan 9.30–15. Anmälan krävs.

På lördag får hembygdsföreningar bland annat diskutera olika aspekter kring arkivering tillsammans med experter.

Argentisk tango och sydamerikansk poesi i Närpes

En konsert med traditionell argentinsk tango, tango nuevo, folklore och sydamerikansk poesi ges på söndagen i Frans Henrikson-salen i Närpes. Artister är Marianne Maans, Mikko Perkola och Henrik Sandås.

Söndag 29 september klockan 16 i Frans Henrikson-salen i Närpes. Fritt inträde.

Marianne Maans, Mikko Perkolas och Henrik Sandås bjuder på bland annat argentinsk tango i Närpes på söndag.

Se på fotboll, gymnastik eller hockey

På lördag, 28 september, spelar Sporting Kristna mot redan klara serievinnarna VPS Akatemia klockan 14 på Kristinaplan. Sporting slåss om fjärdeplatsen i tabellen.

På lördag ordnas också en gymnastiktävling i Närpes. Det är ÖID specialmästerskap och arrangörer är NGK-Artistica. Antalet anmälda gymnaster är 150 och tävlingen pågår hela dagen med start klockan 9.

På söndag, 29 september, spelar Kraft mot APV på hemmaisen i Hallis. Nedsläpp klockan 16.

Sporting Kristina möter VPS Akatemia på Kristinaplan på lördag. På bilden VPS Akatemias Akoon Kuek och Sporting Kristinas Tyler Miranda i en närkamp om bollen.

Byggnadskulturevenemang i Närpes och Kaskö är inställt

Tanken var att föreningen Österbottens byggnadsvård skulle ordna ett tvådagarsevenemang med fokus på just byggnadsvård av äldre hus i helgen. Det här evenemanget har blivit inställt på grund av för få anmälda.