Sorterar du avfall bra är brännavfall det enda som kostar. Men vissa dagar får också en del av det brännbara avfallet föras bort gratis, och det antas vara en förklaring till att lumpinsamlingsdagarna vid Botniarosk är populära.

Lump åker nämligen samma väg i sophanteringen som det brännbara. För Botniarosks avfallssstationer betyder det att lump liksom annat brännbart förs till förbränningsanläggningen Westenergy i Korsholm.

Den här veckan pågår jippodagar för lumpinsamling vid Botnia Rosks stationer. På onsdagen står Kaskö och Teuva i tur, på torsdag Bötom och Kristinestad, på fredag Storå och på lördag Kauhajoki.

– Det är skillnad på lump och avlagda textilier. Avlagda textilier åker nämligen till textilåtervinningsfabriken i Pemar utanför Åbo, säger Henna Smith på Botniarosk.

Till anläggningen för avlagda textilier i Pemar kommer avlagda konsumenttextilier från hela Finland och förädlas till returfiber.

Henna Smith har en rörlig arbetsvecka då jippodagen för lumpinsamling roterar mellan Botniarosks många kommuner.

Till avlagda textilier hör rena, torra sorterade kläder och textilier. Om de är trasiga spelar ingen roll, men de får inte lukta, vara våta eller mögliga, då ska de sorteras som lump.

Lump är allt det andra i textilväg, som de där gamla utedynorna som legat i förrådet, gamla mattor, madrasser utan fjädring, handdukar, sängkläder, kläder som förvarats i uthus eller kallvind. Och så vidare.

Väskor, läderbälten och skor är varken lump eller textilier, de hör hemma bland brännbart avfall när de gjort sitt.

"Många hade bestämt sig för att föra bort det där skräpet de samlat på en tid."

Henna Smith

Trots att vi blir allt duktigare på sortering finns det ofta frågor när man kommer med sin släpkärra till sopstationen. Det är säkert en annan orsak till att de jippodagar som Botniarosk ordnar är populära.

I Närpes hölls en sådan på tisdagen, på onsdagen stod avfallsstationerna i Kaskö och Teuva (Östermark) i tur, på torsdagen Bötom och Kristinestad.

– När vi öppnade klockan 13 var det som mest rusning här, säger Henna Smith vid stationen i Närpes.

– Många var tydligen medvetna om jippodagen för gratis lumpinsamling och hade bestämt sig för att föra bort det där skräpet de samlat på en tid, berättade Smith senare på tisdagseftermiddagen.

Camilla Simonen har städat i sommarstugan. Flaket blev fullt och innehöll bland annat gamla mattor och utemöblernas dynor.

För Camilla Simonen och hennes man har släpkärran fyllts med lump, byggnadsavfall och elektronik.

– Vi har tömt i garderober och på sommarstugan. Det har blivit en hel del. Sorteringen gör vi för miljöns skull, säger Simonen och hivar nöjd iväg några gamla mattor som har gjort sitt.

– Det är skönt att bli av med skräp samtidigt som det känns att man gör något för miljön.

Ett par andra bilar rullar in mot samlingsstället för trädgårdsavfall, och ytterligare någon med släpkärra kommer upp till sorteringsstationen för lump. Camilla Simonen fortsätter till elektronikavfallet.

Det är gratis att föra bort gamla elektronikapparater, och det gäller alla dagar, inte enbart jippodagar.