Det är för tillfället väldigt allmänt med förkylningar i Närpes, visar det sig då Sydin ringer upp avdelningsskötare Linda Ahlroos.

– Vårdbedömningen får många samtal om sjukintyg från personer med förkylningssymptom, säger hon.

Det är ofta fråga om feber, hosta och sjuka halsar.

– Förkylningarna florerar, vi började lägga märke till det när skolorna började igen.

Det har också varit ovanligt mycket förkylningar i sommar, enligt Ahlroos.

– Det brukar vara lite lugnare under sommaren men det blev ändå ett uppsving nu när sommarlov och semestrar är slut och folk återvänder till skolor och jobb.

Det rör sig förstås om flera olika virus och infektioner och någon särskilt vanlig sort har de inte kunnat urskilja vid vårdcentralen.

– Eftersom en hel del får sjukt i halsen just nu testar vi för streptokocker men vi har inte kännedom om att det skulle handla om en streptokockepidemi. Det finns också coronavirus i Närpes men eftersom det är upp till var och en att testa sig, vet vi inte hur mycket det rör sig om.

Linda Ahlroos rekommenderar god handhygien under förkylningstider.

För att undvika att drabbas av höstförkylningarna som går runt, ger Linda Ahlroos det gamla hederliga rådet: tvätta händerna.

– Handhygienen är viktig. Droppsmittor smittar ofta via händerna så det gäller att tvätta eller desinficera händerna så fort man varit ute bland folk. Det är också bra att tänka på vilka ytor man rör vid.

Vet man att någon är förkyld kanske man inte behöver träffa personen. Och är du själv förkyld är det bra att vara hemma och vila.

– Det är viktigt att lyssna på kroppen. Det är bra att diskutera med arbetsgivaren vad som gäller på arbetsplatsen när man är förkyld, men den som har feber ska stanna hemma. Helst ska man vara feberfri en dag innan man åker till jobbet igen.

Vårdbedömningen avgör om man kan behöva vård eller inte beroende på personens allmäntillstånd.

– Den som haft feber i några dagar behöver inte komma hit. Men om man blir jätteslö, har hög feber, tungt att andas eller svårt att få i sig mat och dryck är det bra att komma och visa upp sig.

Receptfria kurer som febernedsättande och varm dryck räcker ofta ganska långt med en vanlig förkylning.

– Har man förkylningssymptom och kommer hit är vi väldigt tacksamma om man använder munskydd. Det är inget måste men det hjälper att begränsa smittspridningen.


På måndagen meddelade Matstugan, lunchrestaurangen vid vårdcentralen i Närpes, att de höll stängt på tisdagen till följd av personalbrist på grund av höstflunsa.

– En del tog med egen mat att värma och andra beställde mat från ett annat företag. Det är väldigt tacksamt att det finns restauranger i Näsby som kan leverera mat hit, i vårt jobb har vi inte möjlighet att gå ut på lunch.