Att koordinera lågstadieskolornas idrottsdag i Mosedal i Närpes måste vara ett krävande pussel att lägga. Men när pusslet är lagt, alla stationer har sina funktionärer och alla vet sina uppgifter – då verkar det löpa som smort, och inte enbart på löpbanan.

Inne i glasburen finns de som har koll: Närmast kameran Mikael Bernas, sittande också Mats-Johan Hagman och stående Staffan Holmberg (skymd bakom skärmen).

Flera hundra ivriga, glada och ibland stojiga barn trivs på idrottsplanen, läktaren och där omkring. Sju lågstadieskolor från Närpes och en från Kaskö är inbjudna när idrottsdag hålls i Mosedal. Det är en tävling, men mest av allt verkar det vara skoj.

Hur högt hoppar ni?

– Vi vet inte, vi bara hoppar! säger några flickor vid höjdhoppningen.

Höjden är här 105 centimeter och Elicia Ekholm flyger över och fortsätter till nästa höjd. Hon går i sexan i Mosebacke.

Elicia Ekholm går i sexan i Mosebacke och trivs med idrottsdagen. Då det var OS i Paris såg hon ändå mest på fotboll, för det spelar hon också.

I ett av heaten på 60 meter stod Yoeal Toto, en snabbspringande sjätteklassare, som segrare.

Är löpning din favoritgren?

– Nej, jag tycker bäst tycker om höjdhopp, säger han.

Samma svar gav Vinh Nguyen i ett tidigare heat.

Vinh Nguyen springer i mål som vinnare i sitt heat i 60 meter för årskurs 5–6. Hans favoritgren är ändå höjdhopp.

Kollade ni på fridrotts-OS i Paris?

– Ja, fast mest kollade vi på fotboll, svarar pojkgänget Edin Hindic, Yoeal Toto och Ajdin Sabanovic.

Den förstnämnda går i femman, de andra i sexan i Mosebacke.

Senare på dagen står det också klart att det är just Yoeal Toto med tiden 9,98 som var den allra snabbaste av de cirka 70 pojkar som sprang 60 meter.

Ett av flera heat för 60 meter pojkar årskurs 5–6 ska starta.

Men vill man se det som en tävling är det kanske mer skolornas interna kamp än individernas. Alla resultat uppdateras under dagen på nätet, den som är intresserad kan leta fram Närpes via live.tuloslista.com.

Samtidigt som pojkarnas 60 meter för årskurs 5 och 6 avgörs i många heat pågick kulstötning för flickor i årskurs 3–4 och höjdhopp för flickor i årskurs 5–6.

Deltagarna är flera tiotal per ställe, i vissa grenar och årskurser är deltagarantalet över 100.

Klara Lindfors och Hulda Mäntysaari är glada att ses på idrottsdagen i Mosedal. Den ena går i trean i Västra Närpes skola, den andra i Övermark.

Kompisarna Klara Lindfors och Hulda Mäntysaari går inte i samma skola, men den här dagen får de umgås.

– Vi lärde känna varandra på ett läger, berättar de glatt medan medan de köar till kulstötningen.

Venla Lehtonen och Annie Rantakoski från Kaskö svenska skola är på sin första idrottsdag någonsin till Mosedal, för de går på årskurs 3.

Idrottsdagen samlar årskurserna 3 till 6 från alla lågstadieskolor i Närpes och Kaskö.

Första idrottsdagen är en skojig upplevelse för tredjeklassarna Olivia Engman och Jemina Lindroos från Stenbackens skola.

Julia Sydholms röst hörs över hela idrottsläktaren med omnejd, det hon säger ger en proffsig stämning till lågstadieskolornas idrottsdag.

Det händer på många fronter samtidigt under idrottsdagen. Här löps ett heat i 60 meter, samtidigt pågår kulstötning och höjdhopp medan andra har paus.