Närpesfullmäktiges möte på måndagskvällen började med en lovsång.

Inte så att den sjungs, men det är så varma ord som jubilaren Hans-Erik Lindqvist får höra, och varma ord han tackar med. Hela ceremonin är över på några minuter men den är speciell. Kanske ungefär så speciell som det kan bli när nästan hela fullmäktigeförsamlingen hör till samma parti och agerar lite som lagkamrater och inte lokalpolitiker.

Innan det protokollförda mötet börjar tar fullmäktigeordförande Johanna Borg till orda och säger att fullmäktige vill uppvakta en 70-årsjubilar. Det är styrelseordförande tillika pensionerade stadsdirektören Hans-Erik Lindqvist som uppvaktas.

– Du har gjort mycket för Närpes, för Österbotten, för skogen och för havet, säger Borg och återger ett minne från tiden då hon var nämndordförande och Lindqvist var stadsdirektör.

– Jag hade ett ärende som inte kunde vänta, men jag kom med två hungriga och trötta barn i släptåg till ditt rum. De satt på golvet och skrek.

Så vänder hon sig till fullmäktigesalen:

– Då satte sig stadsdirektören ner på golvet och lekte med dem. I den stunden tänkte jag att nog är det så bra med en stadsdirektör som visar att alla är välkomna, som visar att alla behövs i beslutsfattandet, och att det är väldigt viktigt att också de föräldralediga kan vara med. Såsom det är viktigt att det finns de som visar att alla behövs.

Hans-Erik Lindqvist får en blombukett och applåder. Han talar om den livsfas där han befinner sig. Han säger att han har mer i backspegeln än framtidsutsikter och att han bestämt sig för att njuta i stunden. Men vid sidan om det personliga är han en lagspelare som säger:

– Jag vill tacka Team Närpes. Bevisligen har vi gjort något rätt, rätt också här i fullmäktige, med tanke på hur Närpes har utvecklats och hur framgångsrik vår stad har blivit med olika mått mätt.

Själva födelsedagen inföll i juli och då var Lindqvist på resa. Måndagskvällens möte var Närpes fullmäktiges första den här hösten, och mötet hade endast två ärenden på agendan.

Björn Häggblom, Johanna Borg och jubilaren Hans-Erik Lindqvist vill höra Anders Norrbacks (t.h) åsikter om vissa aktuella frågor i riksdagen.