En väldigt bra sommar har det varit, tycker Mari Suomalainen, som i sommar varit företagare för första gången i sitt liv. Hon och Markus Pietikäinen har drivit Sälgrund, det vill säga café och inkvartering på fyrön i Kaskö.

– Vi vet inte hur besökssiffrorna har sett ut tidigare, så vi kan inte jämföra. Men vi vet att det har varit full rulle och många besökare, både endagsturister men också många övernattande grupper, säger Suomalainen.

Markus Pietikäinen och Mari Suomalainen har drivit verksamheten på Sälgrund i sommar.

Ännu återstår åtminstone ett veckoslut med besökare, då gästerna i en fullbokad yogakurs intar inkvarteringsrummen i den gamla lotsbyggnaden.

Om företagarparet kommer tillbaka nästa sommar vet hon inte ännu. Både hon och hennes man har helt andra jobb i huvudstadsregionen, jobb som de tog tjänstledigt ifrån för att bli sommarföretagare på Sälgrund.

– Vi är så glada att vi gjorde det, det har varit så fint och gått bra. Många endagsbesökare kommer också från närliggande kommuner, sådana som inte besökt Sälgrund förr, till och med Kasköbor. Annars skulle jag säga att besökarna kommer från hela Österbotten, men också USA, Sri Lanka, Polen och Spanien har nämnts som hemtrakter.

Ett av de veckoslut då Sälgrund lockade många var då den internationella fyrdagen firades, 17–18 augusti.

Ett annat ställe där verksamheten under de senaste åren utvecklats mycket är Strandhem i Nämpnäs. I sommar har föreningen som upprätthåller Strandhem för första gången haft öppet i sju veckors tid och sex dagar i veckan.

– Besökarmängden har ökat mycket, men det har också våra öppettider. I snitt har vi har haft omkring 150 besökare per dag och det har ibland kommit upp till 300 besökare, säger verksamhetsledaren Caroline Heikkinen.

Det betyder alltså omkring 900 besökare i veckan, inte alls illa alltså. Eftersom inget inträde uppbärs kan inte Strandhem veta den exakta besökarmängden, det är utgående från kaffe- och lunchgäster antalet räknas ut. Den som inte stuckit sig in i caféet kan gå helt under radarn.

– Våra besökare har kommit från en cirka 100 kilometers radie. Också många finskspråkiga har hittat oss nu, säger Heikkinen.

Åsnan heter Johanna. Hon har fått sitt namn efter Johanna Bergfors, en person som gjorde mycket för Strandhem, innan hon gick bort. Patrick Östman matar åsnan och Caroline Heikkinen assisterar.

Strandhems sommar är förbi, men stället är öppet ännu nästa lördag, den 7 september i samband med evenemanget Närpes Mat och mystik. De inhyrda alpackorna har då åkt hem till Säkylä, men det finns gott om djur på plats i alla fall.

– Hästen, åsnan, hönor, getter och grisarna är kvar än. Vi har faktiskt hittat ett framtida hem för grisarna också, det gläder oss mycket eftersom det annars kunde ha blivit slaktbilen som hämtade dem.

Inom september görs planerna för Strandhems följande säsong upp. Det betyder att Heikkinen med flera nu har fullt upp med att skapa strukturerna för den fortsatta verksamheten. Efter en bråd sommar är humöret ändå på topp – responsen Strandhem har fått är så god.

Alpackor var årets nyhet på Strandhem. Vintertid bor de i Säkylä.

I Öjskogsparken är det inte enbart Stella Polaris som lockar, utan förstås också själva miljön, museerna och den fina skulpturstigen.

Men museet Stella Polaris är sådant att också långväga busslaster med besökare anländer, konstaterar verksamhetsledaren Tom Forsman. Totalt räknar han med omkring 1 800 besökare hittills i sommar, och verksamhetsåret är inte slut än.

– Jag tycker sommaren som helhet har varit riktigt bra. Speciellt mycket folk hade vi från veckan efter Tomatkarnevalen och resten av juli. Också helgen med evenemanget Skaparglädje lockade många, jag tror vi hade 500 besökare enbart då.

Nästa lördag är det smidesdag i Öjskogsparken, och även om sommaren är över finns det flera datum inprickade medevenemang.

Ett sådant är veckoslutet 21–22 september, då är det exakt 80 år sedan spionoperationen Stella Polaris förverkligades.

I Stella Polaris kan man bland annat försöka knäcka koden på en hemlig skrift. Här gör Casper Sjöström och Melina Sjöström ett försök.