Den stora ockerhärvan i Närpes kom till allmänhetens kännedom i januari 2022. Då framgick att arbetsinvandrare från Vietnam i utbyte mot jobb i växthus betalat stora summor i så kallade tröskelpengar till "arbetsförmedlare", landsmän bosatta i Närpes.

Polisens förundersökningsledare beskrev då hur den illegala verksamheten, som brottsrubricerades som grovt ocker, systematiskt pågått i flera års tid med möjligen hundratals brottsoffer i Närpes.

Men många av de utsatta ville av en eller annan orsak inte berätta vad som hänt för polisen.

Polisens enhet för utredning av människohandelsbrott i Helsingfors och Polisinrättningen i Österbotten utredde olika delar av härvan.

Det kommer ännu att dröja ett tag innan ockerhärvan når Österbottens tingsrätt. Det väntas ske först någon gång under nästa år.

Distriktsåklagare Marina Ek-Bäck väckte för ett drygt år sedan åtal mot fyra personer i två ärenden.

Det ena gäller grovt ocker och medhjälp till grovt ocker och där väcktes åtal mot tre personer.

Det andra är ett mindre ärende, som har en viss anknytning till härvan. Åtal har väckts mot en person misstänkt för hälsobrott och marknadsföringsbrott.

Men på Marina Ek-Bäcks bord ligger ytterligare fyra ärenden, förundersökningar som polisen skickat till åklagare för åtalsprövning i denna helhet.

– Dessutom finns det några mindre ärenden som har en viss anknytning till härvan.

Hur många som är misstänkta och vilka brottsrubriceringar det kan gälla i dessa fall kan hon inte uttala sig om i detta skede.

– Jag har inte hunnit gå igenom materialet så noggrant ännu. Egentligen har jag inte hunnit se på det sedan i våras.

Vågar du säga något om tidtabellen för åtalsprövningen?

– Jag hade tidigare siktat på att den skulle göras under hösten, men nu är tidtabellen helt öppen.

Först efter åtalsprövningen framgår hur många av de misstänkta som åtalas och i så fall för vilka brott.

Det här betyder att det inte blir någon behandling av ockerhärvan i tingsrätten i år, utan siktet är nu inställt på någon gång under 2025.

En orsak till att det dragit ut på tiden är att det är en stor helhet bestående av flera olika utredningar. Men den främsta orsaken är tidsbrist – det är allmänt känt att många åklagare dignar under stor arbetsbörda, också i Österbotten.

– Vi är många som har mer jobb än vad vi riktigt hinner med. Men det är en situation vi haft en längre tid och som vi bara försöker klara av, säger Ek-Bäck.