Pimpelspö och lina användes då det var dags att klippa bandet och inviga det splitternya grilltaket i Blomträsk. Vintertid är det många pimpelfiskare som kommer till Blomträsket och nu kan de använda den nya grillplatsen.

– Den är öppen för allmänheten. Det är till exempel många med utländsk bakgrund som kommer hit. Bland andra ukrainare, ester och letter är intresserade av att fiska här, säger bybon Victoria Rajasalo.

Maximilian Rajasalo ser fram emot att kunna grilla med kompisarna under tak.

Hennes son Maximilian Rajasalo, snart 14 år, tycker också det är bra med en grillplats under tak.

– Här kan jag grilla med kompisarna, säger han.

Han räknar också upp mycket annat han brukar göra vid Blomträsket. Han fiskar på både vintern och sommaren.

Vintertid gäller också skridskoåkning, skidåkning och färder med sparkstötting. Och på sommaren att simma, paddla kajak och åka sup-bräda.

Mauri Rajasalo och Kaj Storbacka höll i bandet och Victoria Rajasalo i saxen då det nya grilltaket invigdes med bandklippning.

Det var bybon Mauri Rajasalo som kom med idén om att bygga ett grilltak för allmänt bruk vid den allmänna båthamnen i Blomträsk. Han har också varit ledare för byggprojektet.

– Det kommer stora gäddor i Blomträsket. Den största som fångats var på 16 kilo, säger han.

Hans barnbarn Maximilian Rajasalo påpekar att havsfiskar stiger upp i det långsmala träsket. Det är fyra kilometer långt och som bredast en halv kilometer.

– Vi har fångat stora, ljusa havsabborrar här. Fiskarna i träsket är mörkare, säger han.

"Det är bra med väder- och vindskydd för pimpelfiskarna här."

Paul Hautaviita

Byggandet av grilltaket har till största delen utförts på talko. Kaj Storbacka är intresserad av fiske och är en av dem som har varit med i talkogänget. Han har också skött det omfattande pappersarbetet för projektet, som genomförts med stöd av EU-finansiering.

– Det tog tid innan vi var igång med bygget, säger han.

Ansökan om Leaderprojektet lämnades in till Aktion Österbotten i oktober och först då det var klart att stödet beviljas kunde arbetet påbörjas.

Heleena Vattula konstaterar att fiskeklubben Salar kommer att ha nytta av det nya grilltaket. Vid bordet sitter Gun-Britt Rajasalo och Teresa Rajasalo och bakom dem står Paul Hautaviita och Kurt Backlund.

Hela byggprojektet har en budget på 17 600 euro. Hälften består av EU-pengar och en kommunal andel medan hälften utgörs av egna pengar.

– En stor del av den egna finansieringen utgörs av talkokrafter, säger Kaj Storbacka.

Alla talkotimmar motsvarar 6 600 euro. 270 av dem är arbetstimmar och 30 traktortimmar.

Lappfjärds fiskelag är huvudansvarig och ansökte om pengarna. Lappfjärds skifteslag och Fiskeklubben Salar har varit med som sponsorer.

Olavi Kalliomäki och Börje Nordström har hjälpt till med bygget av grillhuset. Victoria Rajasalo välkomnar alla dit.

Heleena Vattula från Salar påpekar att de ordnar pimpeltävlingar med många deltagare vid Blomträsket på vintern. Också Paul Hautaviita, som är ordförande för Lappfjärds fiskelag, tycker det är bra med en satsning vid Blomträsket.

– Fiskelaget vurmar för Lappfjärds å, men vi har också fler vattenområden att sköta om. Alla ska behandlas likvärdigt. Det är bra med väder- och vindskydd för pimpelfiskarna här, säger han.

Lappfjärds skifteslag äger marken där grilltaket står och nu arrenderar fiskelaget marken på tio år.

På lördagen invigdes det nya grilltaket i Blomträsk. De som jobbat för projektet bjöds på bandklippning, tal, korv, smörgås och god, hembakad tårta.