På måndagsmorgonen klockan 8 öppnade anmälningarna till Kristinestads medborgarinstituts 59:e läsår. Den egentliga kursverksamheten inleds nästa måndag.

Och det har redan rasslat till både via nätet och telefon. Med besked.

Keramikkursen fylldes på en minut.


De två matlagningskurserna med Dick Grankull fylldes på måndagen. "Fredagsmys – Vad ska vi äta?" är en där deltagarna får lära sig att skämma bort sin partner lite extra. Liksom kursen hur man ska variera potatis, och såser som passar både till kött och fisk.

Matlagningskurserna har plats för tio deltagare vardera, flera står redan på sidan om och hoppas på avbokningar.

Tanken är att sätta in extra kurser i matlagning under våren för att mätta behoven.

Även en av yogakurserna sålde slut snabbt och har en kölista på 20 personer.

– Matlagning och motionskurser lockar, och för att möta efterfrågan har vi satsat extra mycket på att ordna motionskurser, säger kursplaneraren Antonia Ingves.

Nya alternativ i höst är aerobic, asahi, volleyboll för kvinnor och kettebell för kvinnor.

Det var första gången rektor John Gulin var med om att ta emot anmälningar. Och trots att han blev förvarnad och anmodad att ta med kaffetermos kunde han inte föreställa sig anstormningen.

På tisdagseftermiddagen har de tagit emot nästan 1 000 kursanmälningar där även kursen att använda smarttelefon snabbt fylldes.

– Det har varit två minst sagt intensiva dagar och telefonen har gått varm. Men det visar bara att vi, eller främst Antonia då, lyckats skapa ett kursutbud som intresserar Kristinestadsborna, säger Gulin.

Det totala antalet kurser är cirka 130 fördelade mellan 28 platser i kommunen.

– Vi strävar efter att ordna kurser i de flesta byar och ta den geografiska spridningen i beaktande. Och responsen är bra, det är många deltagare i byarna som gillar satsningen. I tider när bybutiker och byskolor stängts blir kursverksamheten också en social grej där man kan träffa folk, och hålla igång byagården, säger Ingves.

Hela 41 kurser tangerar gymnastik och dans, bland annat solosalsa, argentinsk tango och motionsdans till latinska rytmer. Flera av gymnastikkurser är inriktade på lugnare varianter av kroppskontroll som en onlinekurs i garuda, en träningsform som bygger på pilates, yoga, dans. Den fokuserar på att stärka och förlänga (!) kroppen på ett skonsamt sätt, stärka bålen och öka rörligheten i nacke och axlar.

I år finns också flera alternativ för de som tycker om att sjunga och hantverkskurser där slöjdlärare Helbe Pajari speciellt lyfter fram kursen i japanskt folkligt broderi.

– Allt japanskt är inne för tillfället över hela världen, vilket vi också nappar på, säger Pajari.

Samtidigt lever MI under ekonomiskt svårare tider.

– Den fria bildningen får sig en törn i statsbudgeten, om än kanske inte så illa som befarat för ett halvår sedan. Men vi måste vakta kostnaderna så de inte skenar, säger Gulin.

Medborgarinstitutet tvingades också höja kursavgifterna med 20 procent. De nya priserna gäller samtliga kurser detta läsår.

– Grundpriset innan förhöjningen var förmånligt, och trots att vi höjt priserna anser invånarna att de ändå får så mycket tillbaka och väljer att delta i alla fall, vilket är jättepositivt.