På fredag händer det i centrum av Närpes. Det blir matförsäljning och uppträdanden på torget och barnaktiviteter i parken.

– Varje år försöker vi ta in något nytt, i fjol var det ett burleskuppträdande och i år har vi ukrainsk musik och dans. Och så ska Lafo uppträda med latinamerikanska rytmer, säger Maria Filippa Sundlin som är turismkoordinator på Dynamo Närpes.

Den asiatiska månfestivalen kommer också för tredje året ta plats på torget med traditionsenlig dragon dance.


Sedan 2022 har upplägget varit sådant att det på lördagen finns evenemang ute i byarna att besöka. Så blir det även i år.

– Vi har jobbat mycket med det här konceptet. Vi hade en workshop med företagare 2022 och kom fram till att de gärna vill ta modell av skördefesten som ordnas på Åland, säger Sofia Lindegård som är kommunikatör vid Dynamo Närpes.

Det ledde till att hon och Maria Filippa nästa år åkte på studiebesök till Åland för att se hur skördefesten där är upplagd och få ytterligare inspiration.

– Men vi härmar inte skördefesten utan gör det på vårt eget sätt, säger Sundlin.

Så här såg det ut när ljusparaden gick genom Närpes centrum 2022. Även i år finns motsvarande programpunkt med.

De har som mål att utöka lördagens utbud med ett eller flera ställen till per år.

– I år är det Wickmans plantskola som för första gången har eget större evenemang. Där blir det marknad med försäljare, en föreläsning om blåbärsbuskar och en konstutställning, säger Sundlin.

Utöver plantskolan blir det också evenemang i bland annat Öjskogsparken, på Cornelia, Strandhem och flera platser i Övermark och vid flera ateljéer.

– I Övermark är det många som är med. Vi hoppas det ska bli så på fler ställen, att föreningar och företag i samma by inspirerar varandra att ordna något, säger Lindegård.

Maria Filippa Sundlin och Sofia Lindegård på Dynamo visar var bussarna kommer vänta för att köra folk ut till evenemang runtom i Närpes.

Gratis bussturer till platserna ordnas också i år, även om intresset för att åka med bussarna var svalt i fjol.

– Jag tror folk behöver bli vana med att det ordnas buss. Antalet som åkt buss har ökat lite för varje år så därför fortsätter med det, säger Sundlin.

Hon förklarar att tanken med bussarna är att göra kulturen tillgänglig för alla så att personer utan bil också kan ta del av evenemangen.

– Vi får bidrag från Svenska Kulturfonden för det här. Det är viktigt att göra det tillgängligt för alla så att ingen behöver betala för att ta del av konst som till exempel Rickard Eklunds uppträdande i parken i Övermark.

Parkscenen i Övermark som byggts på talko under sommaren ska invigas under Närpes Mat & Mystik med ett uppträdande av den lokala artisten och poeten Rickard Eklund. Det går en separat buss dit eftersom uppträdandet sker på eftermiddagen.

"Vi hoppas hela Närpes ska vara med om några år."

Maria Filippa Sundlin

De två andra bussarna startar från busstationen i Närpes klockan 10 på lördag. En går via Näsby och Finby till Nämpnäs och den andra till Övermark.

En konstateljé i Blaxnäs deltar också i Närpes Mat & Mystik i år men dit var det inte möjligt att ordna buss den här gången.

– Men vi har planer på att evenemanget ska växa också ditåt och mot exempelvis Pjelax. Vi hoppas hela Närpes ska vara med om några år. Alla som vill ordna något får plats och kan bidra till att få besökare till Närpes, säger Sundlin.

I fjol bytte också Närpes Mat & Mystik namn, tidigare hette evenemanget Slättens Mat & Mystik.

– Vi bytte namn eftersom vi också vill marknadsföra evenemanget på finskt håll. Med det här nya namnet förstår alla att det är till Närpes de ska.