VM i orienteringsskytte avgjordes torsdag till lördag, 8–11 augusti, i Ulfborg, Danmark. Det tävlades i tre distanser och med i varje fanns Närpesbon Caroline Sandelin.

Och det var den sista dagen det stämde som bäst. Tillsammans med Rafaela von Frenkell fick Sandelin stiga upp på prispallen.

– Vi hade kanske inte så stora förväntningar på oss. Finland hade fyra lag och vi var i det fjärde. Vi sa att vi gör det här till en rolig grej och det gick ju jättebra.

– När jag kom till första skyttet fick jag höra att vi låg trea. Då tänkte jag att måste de nu berätta det här just innan jag skulle skjuta, säger Sandelin och skrattar.

Men allt gick inte helt smidigt ute i terrängen. En kontroll som låg långt borta från de övriga, mitt i en grop i ett grönområde, var inte den enklaste att hitta.

– Jag tog det lugnt och försökte koncentrera mig, vilket inte är det lättaste när det kommer folk bakifrån. I ett skede började jag fundera var jag riktigt var. Men det var många andra som hade problem med kontrollen för jag hörde hur det knakade runt om i skogen.

– Till sist hittade jag den. Då gällde det att försöka smyga iväg så ingen skulle höra var jag var och följa ljudet för att hitta kontrollen.

Duon slutade alltså på tredje plats och hade tio minuter ner till fyran. Högst upp på prispallen fick Finlands andra lag med Hilda Kukonlehto och Vöråbon Marie Fred stiga.

Caroline Sandelin är tacksam över att ha tränat så pass mycket skytte som hon gjorde under sin skidskyttekarriär.

Sandelin har tidigare tagit tre VM-medaljer i orienteringsskytte. Den fjärde rankas också högt på hennes lista.

– Min första VM-medalj som kom i stafett var häftig, sen är också min första individuella medalj högt upp på listan. Men det här bronset känns stort. Det var så oväntat och de senaste åren har varit struliga med sjukdom.

I normaldistansen, som inledde VM-tävlingarna, placerade sig Sandelin på 18:e plats. Dagen efter orienterade hon sig i mål på tionde plats i sprinten.

– Jag bommade en kontroll ganska rejält så där rann tiden iväg. Löpningen fungerade inte heller riktigt från början men det blev bättre hela tiden under tävlingshelgen.

Du är nu färsk VM-medaljör. Hur känns det?

– Det känns så klart bra. Det är ett kvitto på att jag gör något rätt.

Mycket grönt och gult på den danska orienteringskartan.

Mycket träningstid i den danska terrängen hann landslaget inte med innan den första tävlingsdagen.

– Vi fick träna 30 minuter i ett område med liknande terräng under onsdagen. Det var kanske inte optimalt med tanke på att terrängen är väldigt olik i Finland och Danmark.

Sandelin beskriver terrängen som öppna sanddyner eller tallskogar. På kartan är det antingen gult eller grönt, inte lika mycket vitt som det brukar vara på de finska orienteringskartorna.

I normaldistansen och sprinten delades det också ut världscuppoäng. Efter VM placerar sig Sandelin på en tionde plats i sammandraget, när två världscuphelger återstår.

Men att delta i världscuptävlingarna som arrangeras i Sverige och Danmark är inte aktuellt.

– I år har jag förutom just VM bara deltagit i de tävlingar som arrangerats i Finland. Det tar väldigt mycket tid att åka runt och tävla. Dessutom blev jag sjuk efter VM så jag siktar nog inte på att delta i fler världscuptävlingar.