Enligt ett tips till Sydin har snatterier och ofog i affärerna i Närpes ökat den senaste tiden och det är speciellt yngre barn som ligger bakom. I alla fall en lågstadieskola har gått ut med en uppmaning till föräldrarna att diskutera saken med sina barn för att stävja utvecklingen.

Tokmanni i Närpes är en affär som verkligen upplevt en ökning när det gäller både skadegörelse och stölder. Speciellt under skolornas sommarlov märktes det.

– Det är mest unga i åldern 13–16 år, men också yngre. Oftast kommer de i grupper på tre, fyra stycken, säger butikschef Merja Kangasniemi.

Det är både skadegörelse och snatterier som förekommer, ofta på samma gång.

Så här ser golvet i Tokmannis kosmetikavdelning regelbundet ut då kosmetika smetats på golvet.

Kosmetikavdelningen är speciellt utsatt. Där är både golvet och hyllorna färgade med kosmetika som smetats ut. Också produktförpackningar runt om i affären har färgats med kosmetika vilket gör dem osäljbara.

I hyllorna finns även öppnade förpackningar där innehållet stulits eller förstörts.

Medan tonåringarna främst håller till i kosmetikavdelningen ställer de yngre barnen till motsvarande i avdelningen för leksaker och konstnärsutrustning. Också där finns öppnade och tomma förpackningar och färg har smetats ut på golvet.

Enligt Kangasniemi förekommer det här åtminstone varje vecka.

– Alltid om vi ser det tar vi tag i det och de får betala för allt de öppnat. Och vi har övervakningskameror som filmar allt och det skickar vi vidare till polisen.

Tomma förpackningar hittas hela tiden enligt butikschef Merja Kangasniemi. Produkterna har antingen stulits eller förstörts. Bland de stulna kosmetikaprodukterna finns många sådana som är speciellt populära bland unga.

Kangasniemi säger att de flesta förr eller senare åkt fast tack vare övervakningsfilmerna. Och de som åker fast blir ersättningsskyldiga.

– Även om det tar en månad eller två kan det hända att polisen tar kontakt någon dag. När någon i ett gäng åker fast brukar det lugna ner sig en tid men sedan dyker ett nytt gäng upp.

Ofoget har ökat så pass mycket att Tokmanni varit tvungna att öka antalet timmar de köper av väktarfirman.

Men visst har häpnadsväckande skadegörelse förekommit också tidigare. Kangasniemi nämner en pojke som i fjol, uppmuntrad av en utmaning på sociala mediet Tiktok, spraymålade en hel hylla i butiken.

– Men han åkte fast och fick betala för allt, även en ny hylla.


Joakim Ollila, köpman på K-Supermarket Närpes, har också märkt av att snatterier och ofog i affären ökat lite den senaste tiden, men säger att det inte handlar om någon större ökning.

– Vi har väktare som går ronder här och vi försöker minimera snatteriet så mycket vi kan, men det går inte att få bort det helt.

Ett exempel på ofog är att de kan hitta frysvaror som lämnats utanför frysdisken och därför måste slängas.

– Det är så onödigt. Men vi vet inte om det alltid skett med flit eller om det är misstag.

"Snatteri är ett brott, det är aldrig bra att ge sig in på en sådan väg i livet."

Joakim Ollila

köpman

Rakblad, tandborsthuvuden och andra små och dyra saker är stöldbegärliga, och även godis hör till de varor som ofta snattas.

Oftast uppdagas snatteriet genom att de butiksanställda märker att varor försvunnit. Men i de fall som den skyldiga påträffas görs enligt Ollila alltid en polisanmälan.

– Med alla utmaningar som finns i dag på sociala medier kan det anses tufft att göra något som är fel. Men snatteri är ett brott, det är aldrig bra att ge sig in på en sådan väg i livet.

Enligt kommunikationschef Mikael Appel på Österbottens polisinrättning har det kommit drygt tio anmälningar om snatteri från Närpes hittills i år. Men han misstänker att det finns ett betydande mörkertal här, allt kommer inte till polisens kännedom.

Det är ändå för få för att det ska gå att säga något om trender. Inom hela polisinrättningens område är antalet anmälningar hittills i år kring 2 000.

– Där är alla åldrar representerade. Det finns ingen typisk snattare.

Den här statistiken gäller brottsbenämningen snatteri. När det är dyrare saker som stjäls klassas det som stöld.

Straffet för snatteri är oftast böter men om den skyldige är yngre än 15 år utdelas inget straff.

– Men man kan alltid bli ersättningsskyldig oavsett ålder. Och polisen gör alltid en barnskyddsanmälan när det handlar om minderåriga, då kopplas socialen in.