I det kursprogram som Kaskö medborgarinstitut har delat ut till Kasköhushållen och som finns på stadens webbplats är några kurser markerade med ordet nyhet. Till dem hör språkkurserna i andra inhemska för stadens personal. Kurser ordnas alltså både i svenska och finska.

– Det känns aktuellt. De här kurserna ska också svara på ett behov som kommit från personalen, säger tf bildningsdirektören Ann-Louise Utfolk, i vars jobb medborgarinstitutet ingår.

Kurserna går dagtid och personalen får enligt överenskommelse med sin förman delta i dem på arbetstid. Kursledare är Eliisa Risku-Åberg, tvåspråkig och rutinerad lärare.

Utfolk säger att det också finns de med utländsk bakgrund i stadens personal som har noterat att grundläggande kunskaper i det andra inhemska, vid sidan om det språk de har integrerats på, skulle vara bra. När kurserna kommer igång skräddarsys de enligt deltagarnas önskemål med till exempel för dem viktig terminologi.

I Kaskö börjar anmälningstiden till läsårets kurser på måndag, den 2 september, så ännu vet inte Utfolk om kurserna når tillräckligt antal deltagare. I läsårets kurspalett på 44 kurser – vilket är snäppet fler än i fjol — finns också andra nyheter.

Till dem hör parkour för gubbar och tanter med Annika Heikkilä som lärare, en veckoslutskurs i designprogrammet Canva, en distanskurs i gitarr med mera. Flera kurser är också bekanta sedan tidigare år, och har lockat ett regelbundet antal deltagare.

– Rätt många kurser går dagtid, då åldersstrukturen i Kaskö är sådan att många är pensionärer. Men det finns också en motionskurs för hela familjen, bakning för barn med mera, säger Utfolk.

Hon berättar också om en ny förmån som gäller alla arbetslösa och pensionärer. De har rätt att få en studiesedel värd 35 euro och gör kursen billigare. Utbildningsstyrelsen sponsorerar studiesedlarna.

Nästa onsdag uppmanas alla Kasköbor ta chansen att bekanta sig med årets kursutbud i Bladhska gården. Det huset, vid sidan om idrottshallen och ungdomsgården, är också säte för flera av kurserna.

– Medborgarfärdighetsveckan uppmärksammas nationellt nästa vecka och därför passade det bra med vårt evenemang just då, 4.9, säger Utfolk.

Onsdagens kurspresentation är ett drop-in-evenemang som är öppet mellan klockan 15 och 18.

– Medborgarinstitutet firar faktiskt 60 år i år, så vi bjuder på gräddtårta.