För en fotbollsfantast som följer med någon av de stora ligorna ute i Europa är hösten aldrig fy skam. Tyska Bundesliga, spanska La Liga, italienska Serie A, franska Ligue 1 och engelska Premier League har alla startat.

Det finns många finlandssvenskar som slaviskt följer med sitt eget lag i en utländsk liga, och många följer med någon av ovanstående ligor.

Men jag vågar ändå påstå att Premier League är den mest populära i våra trakter. Som en kompis sa åt mig: “Jag hejar på Roma, men ser på Premier League eftersom alla mina vänner gör det.” Fullt förståeligt. Om många av ens kompisar pratar om Premier League vill man vara med i tugget.

I Vasabladets, Österbottens Tidnings och Sydins egna Fantasy Premier League-liga finns det för tillfället 1 158 spelare. Jag tror knappast att intresset för en liknande tysk, spansk, italiensk eller fransk lika skulle vara lika stort. Bundesliga, La Liga, Serie A och Ligue 1 har alla sin charm, men Premier League har fångat de flestas intresse.

"Men jag vågar ändå påstå att Premier League är den mest populära i våra trakter."

Hur kommer det då att gå säsongen 2024–2025 i Premier League? Här är mina högst individuella tankar om säsongen.

Eftersom det finns tjugo lag i Premier League kommer jag inte att gå in på djupet på samtliga, utan koncentrerar mig på de som har en realistisk chans att lyfta bucklan i maj. Då tänker jag på Manchester City, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Arsenal och Tottenham, eller the Big Six som de kallas.

Nu kanske någon tänker att det visst kan finnas lag som överraskar och tar hem titeln. Absolut, men chanserna är små. Många vill ju att Leicester ska göra en Leicester. För övrigt var oddsen att Leicester City skulle vinna Premier League 2015–2016 5000/1.

"Många vill ju att Leicester ska göra en Leicester. För övrigt var oddsen att Leicester City skulle vinna Premier League 2015–2016 5000/1."

Manchester City

City dominerar fotbollen för tillfället. De har världens bästa tränare i Pep Guardiola och de har ett av världens bästa fotbollslag. Det enda lag som kan utmana om att vara världens bästa för tillfället är Real Madrid.

När Erling Haaland och Kevin De Bruyne är som vassast är de bäst på de positioner de spelar. Trots att jag inte önskar City en till Premier League-titel så kan man inte annat än njuta av De Bruynes utomordentliga passningar. Fotbollsgodis!

City har tagit hem Premier League fyra gånger i rad. Inget annat lag har någonsin gjort det tidigare. Men det har varit tajt och de har haft marginalerna på sin sida. Liverpool har några gånger varit riktigt nära att klå de blå från Manchester, och senast var det Arsenal som fick se sig besegrade med två poäng.

City har i år igen ett sjukt bra lag och bredden är ju galen. Att Nathan Aké och Kyle Walker ännu inte spelat en enda minut säger ju ganska mycket om laget. De skulle gå in i startelvan i nästan alla lag i Premier League. City har därtill fått in bra spelare, bland andra Ilkay Gündogan som återvänder till klubben efter en säsong i Barcelona.

Pep Guardiola (i mitten) med en av alla bucklor han har vunnit som tränare för Manchester City. Mikel Arteta (till vänster) är för tillfället Arsenals tränare. Han arbetade som som assisterande tränare till Pep Guardiola i City och under den tiden vann City många titlar.

Nyförvärvet Sávio har levererat från start. Ofta med nyförvärv tar det en stund innan de är inne i rullorna, men för City känns det som att de levererar direkt.

Det enda som kan stoppa laget är om Haaland och De Bruyne skadar sig. Men fastän det sker ska det mycket till för att City inte står som segrare för femte gången på raken.

Ja, en annan liten detalj som kan vara till deras nackdel är utredningen kring deras 115 brott mot det ekonomiska regelverket. Många, om inte alla andra förutom City-fansen, hoppas på ett ordentligt straff. Att klubben straffas med poängavdrag är sannolikt, att det blir nedflyttning lär inte ske.

En kompis till mig sa att hans kompisgrupp hade en teori. Om inte City vinner ligan kommer de att tilldelas poängavdrag. Då har de fått sitt straff och kan fortsätta på samma sätt igen. Förhoppningsvis blir det inte så.

Arsenal

Laget som i mitt tycke är mest intressant för tillfället och det lag som verkar må bäst. Arsenal har kämpat om titeln med City de senaste två säsongerna, men fallit på målsnöret.

De har ett finfint mittfält och en stabil backlinje, men saknar kanske den där typiska anfallaren. Med en striker som Haaland skulle titeln vara deras. Men nästan alla lag i Premier League skulle väl egentligen kunna utmana om titeln med den stora norrmannen i sitt lag.

"De spelar fin fotboll, har ett ungt lag och en bra tränare i Mikel Arteta."

Det har inte varit vilda västern på transfermarknaden för "the Gunners", men det behöver det inte heller vara. Har man ett så ungt lag som de har behövs inte en massa nyförvärv. Arsenal-supportrarna bänkar sig inför varje match med ett litet pirr i magen, för de vet att det här kan vara deras säsong. Bucklan är väldigt nära att återvända till norra London.

Trots att jag inte är ett Arsenal-fan så skulle jag inte bli ledsen eller arg om de vinner. De spelar fin fotboll, har ett ungt lag och en bra tränare i Mikel Arteta.

Liverpool

Liverpool är inte samma Liverpool som för några år sedan. Omställningarna var rent ut sagt dödliga för motståndarna och allt klickade i laget med Roberto Firmino, Sadio Mané och Mohamed Salah på topp. Om det inte vore för Citys dominans hade de röda från Merseyside haft några fler Premier League-titlar att skryta med.

Potential finns i laget, men truppen är för tunn. Att de därtill har gjorts en enda värvning (Federico Chiesa) under sommaren irriterar de flesta fansen. Det här har några Liverpool-spelare inte varit helt nöjda med, utan de anser att truppen måste få mer bredd för att laget ska ha möjlighet att utmana om titeln.

Mohamed Salah får inte skada sig om Liverpool ska ha någon chans att utmana Manchester City om titeln.

Jürgen Klopp sa tack och hej efter förra säsongen. För fansen var det ett tungt avsked, eftersom han tagit laget från en lång svacka tillbaka till toppen av engelsk och europeisk fotboll. Nu har de en ny tränare vid namn Arne Slot. Att han ska lyckas med samma konststycke som Klopp är föga troligt, men inte osannolikt. Öppnar ägarna upp plånboken kan vad som helst hända.

Många fotbollsexperter menade att mittfältaren Martin Zubimendi skulle ansluta till Liverpool, men det blev en fars ur klubbens synvinkel. Han valde att stanna i Real Sociedad och det kändes som att förra årets kaos med Moisés Caicedo och Romeo Lavia upprepades.

Utan skador slutar Liverpool bland de fyra bästa, men stukar Salah foten och Virgil van Dijk bryter tån blir till och med det svårt.

Chelsea

Klubben som värvar allt och alla – i år igen. Det känns lite med Chelsea som att de köper många bra spelare och bara hoppas på att de funkar med varandra. Funkar det inte så upprepar man samma procedur igen. Det måste ju vara omöjligt som Chelsea-supporter att hänga med i svängarna och hålla koll på den egna truppen.

Det är inte heller lätt att hålla koll på vem som tränar laget. Eftersom resultaten i Premier League inte varit de bästa har även tränarna bytts ut på löpande band. Mauricio Pochettino avslutade fjolårssäsongen på ett bra sätt, men fick ändå gå. Nu har man Enzo Maresca som ska ta dem tillbaka till toppen. Maresca kommer från Leicester City, och han tog dem tillbaka till finrummet från Championship. Kanske Maresca blir långvarig?

Argentinaren Mauricio Pochettinos tid i Chelsea blev kortvarig. Han lyckades inte ta dem till toppen.

Två spelare som Chelsea köpt i år är João Félix och Pedro Neto. Felix har inte riktigt hittat formen efter tiden i Atletico Madrid, men nätade i den andra matchen mot Wolves. Han är bra och har mycket potential, och hittar han formen i Chelsea den här säsongen kan de bli farliga. Neto köptes från Wolves. Det är ingen dum värvning alls, och han kan vara en viktig kugge för Londonlaget.

Här får man ju hoppas att Pargasbördige målvakten Lucas Bergström får några minuter i Premier League, om han inte lånas ut eller säljs.

Som jag varit inne på har resultaten de senaste åren inte varit de bästa för Chelsea. Säsongen 2022-2023 slutade de på tolfte plats. Att sluta tolfte med de spelare de har och de pengar de spenderat är ju utomordentligt dåligt. Förra säsongen slutade de sjätte, vilket man ändå får säga är godkänt.

"Här får man ju hoppas att Pargasbördige målvakten Lucas Bergström får några minuter i Premier League."

Chelsea har fem Premier League-titlar att skryta med under 2000-talet. Att det blir en till den här säsongen lär inte hända. Men jag tror att de får till en bättre placering än sist. De har som sagt ett bra lag, och nyckelspelaren Cole Palmer går från klarhet till klarhet.

Manchester United

United har en del likheter med Chelsea, sett till det faktum att de har många bra spelare men inte riktigt får det att klaffa. De slutade förra säsongen på åttonde plats, deras sämsta placering på över trettio år. Trots det ges fortsatt förtroende åt Erik ten Hag.

Pratar man med United-supportrar är det inte några muntra ord som kommer ur deras munnar. Det är förståeligt eftersom de är vana med att vara med och strida om segern i Premier League.

United har inte varit osynliga på transfermarknaden, utan köpt spelare som Matthijs de Ligt, Joshua Zirkzee och Leny Yoro. Den sistnämnde kan visa sig vara ett bra köp, men för tillfället får den unge franske backen titta på när "the Red Devils" sparkar boll eftersom han skadade sig under försäsongen.

"Pratar man med United-supportrar är det inte några muntra ord som kommer ur deras munnar."

Den närmsta framtiden ser inte ljus ut för United, men hittar de den där ena pusselbiten som saknas kan vad som helst hända. En placering bland de fyra bästa tror jag inte att de når den här säsongen. Helheten är helt enkelt för svag.

Tottenham

Laget utan bucklor, som många skämtsamt säger. Spurs-supportrarna är troligtvis de som allra mest suktar efter framgång. Spurs räknas nästan alltid som en utmanare om titeln och har många gånger de senaste åren varit nära, men nära skjuter ingen hare.

Ända sedan Harry Kane skrev på för Bayern München har de sökt med ljus och lykta efter en ersättare. Nu kanske de faktiskt har hittat en i Dominic Solanke.

Så här kände säkert många Spurs-supportrar när Harry Kane skrev på för Bayern München.

Solanke spelade förra säsongen i Bournemouth och nätade hela nitton gånger. Är han i samma form borde han ju få inpetat några baljor fler. Blir han och Son Heung-min kompisar på fotbollsplanen och hittar varandra lika bra som Kane och Son gjorde är framtiden ljus för Spurs.

Ur en skandinavisk synvinkel är laget intressant, med svenskarna Dejan Kulusevski och Lucas Bergvall i truppen. Unge Bergvall har fått några minuter hittills, förhoppningsvis blir det många fler.

Skulle Ange Postecoglou lotsa sitt Spurs till en titel vore det en otrolig bedrift, och stjärnorna ska nog stå rätt för att det ska ske.

Lagen som kan överraska

De ovan nämnda borde rimligtvis vara de som gör upp om topp fyra-placeringarna i år, men visst finns det klubbar som kan och kommer att utmana.

Newcastle

Newcastle har något bra på gång, och pengar finns det eftersom den saudiarabiska investeringsfonden Public Investment Fund köpte klubben för några år sedan.

Helheten måste givetvis fungera och den ack så viktiga svensken Alexander Isak måste upprepa, och möjligtvis förbättra, sitt målsaldo (21 mål) för att de ska lyckas förbättra förra säsongens sjätteplats.

Brighton

Spelar rolig fotboll och har ett intressant lag. Offensivt inte alls dumma med Kaoru Mitoma, Danny Welbeck och João Pedro som alla kan leverera. De kommer garanterat att göra livet surt för någon av klubbarna som slåss om titeln.

I Brighton spelar 38-åringen James Milner, som den här säsongen kan bli den spelare i Premier League som spelat flest matcher. Rekordet är 653 och innehas av Gareth Barry. Milner har för tillfället spelat i 634 matcher.

"I Brighton spelar 38-åringen James Milner, som den här säsongen kan bli den spelare i Premier League som spelat flest matcher."

Aston Villa

Villa slutade faktiskt på en fin fjärdeplats förra säsongen. Att det ska upprepas kan bli tajt, men inte alls omöjligt. Unai Emery har gjort ett bra jobb, och jag tror att Villa kommer att sluta bland de sex bästa i år. Det finns ingen superstjärna i laget, vilket jag gillar. De kämpar hårt och ofta går det vägen för dem.

West Ham

West Ham vann Conference League härom året, vilket fick östra London att gunga. Det finns många som anser att Conference League är en onödig turnering, men enligt mig är det en turnering som skapar fler minnen och får fler att gråta än om till exempel Real Madrid vinner Champions League för sextonde gången.

I Conference League har klubbar som West Ham en chans att ta hem en europeisk buckla, och jag är säker på att Conference League-segern betydde mer för West Ham-fansen än Real Madrids femtonde Champions League-titel betydde för deras supportrar.

West Ham slutade nionde i Premier League förra säsongen. Att de ska klättra upp några positioner är inte otänkbart med de värvningar de gjort.

Vilka lag får kämpa om fortsatt kontrakt?

Här har vi givetvis de tre lagen som tog sig upp från Championship förra säsongen, alltså Ipswich, Southampton och Leicester.

Leicester hoppas man ju på att ska klara sig, och att Jamie Vardy ångar på. Ligan är helt enkelt roligare med Leicester och Vardy. Han utmärkte sig redan första matchen mot Spurs, och kommer definitivt att vara ett samtalsämne under pågående säsong.

Jamie Vardys Leicester vann Championship förra säsongen och är således tillbaka i finrummet.

Everton har haft det knaggligt de senaste säsongerna och varit oerhört nära nedflyttning. Förra säsongen fick de poängavdrag efter att de brutit mot Premier Leagues finansiella regler. Jag hoppas på att de inte faller, eftersom Everton hör hemma i Premier League.

Många trodde att Wolves skulle sjunka förra säsongen, men de spelade bättre än de flesta hade trott och besegrade bland andra Liverpool, Spurs och Chelsea. Wolves kommer att tvingas kriga varje match, men det finns sämre lag. De klarar sig med nöd och näppe.

Nottingham vann två av sina tre sista matcher förra säsongen, vilket var viktigt för att de skulle få spela fotboll på den engelska högstanivån ett år till. Det kan bra hända att det blir en lika spännande avslutning igen.

Hur slutar Premier League enligt Johannes Björkqvist?

  • Manchester City
  • Arsenal
  • Liverpool
  • Chelsea
  • Tottenham
  • Newcastle
  • Brighton
  • Manchester United
  • Aston Villa
  • West Ham
  • Crystal Palace
  • Brentford
  • Fulham
  • Leicester
  • Everton
  • Bournemouth
  • Wolves
  • Nottingham
  • Southampton
  • Ipswich