Tillsvidarebefattningen som simövervakare vid Kristinestads simhall har lockat tre sökande. Ansökningstiden går ut på lördag.

– Hittills har vi alltid lyckats få nya simövervakare, trots att även vi märker av att det blir svårare, säger Anders Wahlberg som är ledare för idrott och simhall.

Närpes har haft stora problem att få simövervakare de senaste åren. Staden har haft ett jobb ledigförklarat i sommar och blev tvungen att förlänga ansökningstiden. Sökande finns nog men de måste också uppfylla behörighetskraven.

– Av våra tre sökande har ingen behörighet att jobba som övervakare. Men två av dem har simlärarutbildning och alla tre har anmält sig till övervakarkursen som pågår två veckoslut, så vi kommer nog att lyckas denna gång också, berättar Wahlberg.

Behörighetskrav är avlagd fortsättningskurs för simlärare eller grundkurs för livräddare enligt Finlands simundervisnings- och livräddarförbunds krav, godkänd simövervakarkurs samt avlagt övervakartest.

Arbetslaget består av tre simövervakare som jobbar halvtid. Emma Skogman som började för 1,5 år sedan är motionsrådgivare hälften av arbetstiden.

I arbetsuppgifterna ingår simövervakning, biljettförsäljning, caféverksamhet och motionsrådgivning.

Tanken är att två simövervakare ska jobba parallellt så att en även kan övervaka simundervisningen. Eller som Wahlberg betonar: det kan aldrig prutas på säkerheten i en simhall.

Skogman trivs med arbetet – det är rent, hon får arbeta i varm miljö och det är inte fysiskt betungande.

– Det gäller också att vara social och jag tycker om människor. Men samtidigt måste vi vara beredda på obekväma arbetstider under kvällar och helger.

Lönen är 2 448 euro, plus eventuellt arbetserfarenhets- och arbetstidstillägg.

Simhallen öppnade nyligen för säsongen med målet att nå samma besökarantal som förra, 30 000.

– Som vilket företag som helst måste även en simhall utvecklas och hitta på nyheter och idéer för att locka, säger Wahlberg.

September är Coopermånad då besökarna kan testa sin fart i bassängen. Till exempel en kvinna i åldersklassen 30–39 år ska simma 495 meter på 12 minuter för att rankas som en utmärkt simmare, medan en man i samma ålder ska simma 585 meter.

I oktober startar en ny kampanj som ska förmå Kristinestadsborna att besöka simhallen och sedan står också höstlovsdisco på programmet.