När Ingrid Rosenback kom hem till USA efter att ha besökt Kristinestad och Kaskö i fjol, berättade hon så inlevelsefullt om sin resa att det blev en sång. Hennes musikaliska partner i duon Last Chance, Jack Scott, måtte ha varit en god lyssnare till hennes berättelser och beskrivningar, för:

– Följande dag ringde han och sa "Nu har jag skrivit en sång till dig". Den var perfekt från början, vi gjorde endast några små tillägg tillsammans, säger Ingrid Rosenback.

Ingrid Rosenback och Jack Scott i gruppen Last Chance sparar det bästa till sist på sina konserter hemma i USA. Då spelar de sången om Kristinestad. Amerikanerna gillar låten.

Ingrid Rosenback från Philadelphia i USA besökte Kristinestad för första gången för två år sedan. Det var ett möte hon ville uppleva igen. Förra året gjorde hon sin andra resa och i slutet av augusti var hon här igen i några dagar.

Den här gången har hon med sig en färsk cd i kappsäcken. På skivan finns låten som handlar om Finland och Kristinestad. Sången heter "My Coutry Calls My Name", på svenska ungefär Mitt land ropar mitt namn.

– Den handlar om att upptäcka Finland, mina föräldrars hemland. Jag har gjort ett fotokollage till vår musikvideo på Youtube. Några av fotografierna mot slutet av sången är från Sälgrund och Kaskö. Jag tog bilderna förra året när jag var här, säger Ingrid Rosenback.

Ingrid Rosenback sjunger och spelar violin och Jack Scott ackompanjerar på gitarr. De brukar uppträda med sina sånger på olika tillställningar, bland annat Philadelphia Folk Festival. Sången om Finland spelar de alltid till sist.

– Vi har fått många fina kommentarer om den. De gillar den i USA.

Ingrid Rosenback är ättling till Amerikaemigranter och har själv aldrig bott i Finland

Under sin vistelse i Kristinestad och Kaskö passade hon på att träffa nyfunna vänner och släktingar. Bägge föräldrarna är från Finland. Pappan Lars Rosenback är född och uppvuxen i Kristinestad och är son till Johan Rosenback och Tekla, född Hasselblatt. Ingrids mamma är från Karelen.

Ingrid Rosenback har gjort sitt tredje besök i sin pappas, Amerikaemigranten Lars Rosenbacks, hemstad Kristinestad.

Ingrid plockar fram ett papper ur ett stort kuvert. Där finns en släktutredning som följer farmor Hasselblatts anor ända till 1500-talet och guldsmeden Måns i Ryda, söder om Lidköping i Sverige.

Utredningen hittade hon i en byrålåda bland faderns papper i USA. Hon översatte den till engelska för att förstå texten.

– Det är så intressant!

I Kristinestad har hon träffat bland andra sin småkusin Rolf Mattfolk, lokalhistorikern Lasse Backlund och Kristinestadsbon Margaretha Reinlund, vars pappa var klasskamrat med Ingrids pappa.

Här, i huset på Parmansgatan mittemot kyrkan, bodde Ingrid Rosenbacks farföräldrar och hennes pappa Lars. Själv är hon inkvarterad i grannhuset under sitt besök i Kristinestad.

Ingrid lyfter också fram Sydins roll i sammanhanget. När hon besökte Kristinestad för första gången 2022 gjorde lokaltidningen en intervju med henne. Efteråt tog flera personer kontakt med Ingrid för att berätta de var släkt, eller för att de kunde ge någon annan information om hennes ursprung.

Hon plockar fram några fotografier. Bland dem finns ett par bilder av ett hus på Parmansgatan. Där bodde hennes pappa, farmor och farfar i tiden. Det visade sig dessutom, vid närmare granskning av fotografierna och husen, att hon under sitt besök i Kristinestad övernattar i grannhuset.