Närpes Vatten hade anhållit om att staden skulle ge bolaget en borgensförbindelse på sju miljoner för ett lån med lånetiden 25 år.

– Bolaget är redan mitt uppe i upphandlingen för det som lånet behövs till; det nya vattenverk som Rambolls planering visar att ska kunna förverkligas för 8 miljoner, säger stadsstyrelsens ordförande Hans-Erik Lindqvist.

Det är han som föreslår att stadsfullmäktige följer styrelsens linje och beviljar bolaget borgen – men inte för hela lånesumman, utan för 5,6 miljoner.

Förslaget understöddes av Karl-Gustav Svedjebäck som poängterade det rena vattnets värde, en resurs som vi inte alltid tänker på att uppskatta. I samma anda talade också Anders Norrback som lyfte fram värdet av att Närpes Vatten är ett kommunalt bolag.

Stadsfullmäktige beslöt sedan enhälligt bevilja borgen på 5,6 miljoner euro för lånet på totalt 7 miljoner.

Att borgenssumman är mindre än lånet förklaras med i kommunallagen stipulerade kriterier om minimering av risk för kommunernas verksamhet och med EU:s regler om att statligt stöd får borgensbeloppet inte överskrida 80 procent.

Ett andra villkor som staden ställer är att den kräver första inteckning i fastigheten där det nya vattenreningsverket byggs, på 80 procent av borgensbeloppet, det vill säga 4,5 miljoner euro som säkerhet.

– Det har sagts att vatten kan bli mera värdefullt än olja någon gång i framtiden, och i vissa länder är rent vatten redan nu en värdefull bristvara, sa Hans-Erik Lindqvist under den korta diskussionen som fördes kring borgensförbindelsen.

Dagens vattenverk på Valsberg är i två våningar. Det nya blir betydligt högre, berättar Närpes Vattens vd Markus Böling.

Närpes Vatten Ab står för 60 procent av Närpesbornas vattenbehov, den resterande delen köps från ett bolag i Kauhajoki.

Närpes Vatten ägs till 100 procent av Närpes stad. Närpes Vattens vattenverk på Valsberg i Övermark har i princip gjort sitt, och är 57 år gammalt. Det ska ersättas med en helt ny anläggning.

Det kommunalägda vattenbolaget vill samtidigt gå in för ny reningsteknik och då räcker inte de egna resurserna till.

Närpes Sparbank hade gett den bästa offerten på 7 miljoner euro med en lånetid på 25 år.