Inne i musteriet i Böle står äppellådor på rad och fler kunder dyker upp med sina äpplen. Jenny Bärdén och Mikael Söderlund har fått höra att årets äppelskörd är den största deras kunder fått.

– Årets äpplen är inte heller maskätna eller har skorvangrepp, säger Jenny Bärdén.

De tror att det är ett flertal faktorer som bidrar till den goda skörden. Till dem hör lyckad pollinering och blomning samt bra väder.

– Våren var ganska torr och varm. På senare tid har det kommit mycket regn, säger Mikael Söderlund.

Att det finns mycket rönnbär i år gör också att rönnbärsmalen inte angripit äpplena.

Kunderna berättar att de fått ovanligt stora mängder äpplen i år, säger Jenny Bärdén.

Sunray Musteri körde igång säsongen tidigare än vanligt. De hade tänkt starta runt den 20 augusti, men redan den 8 augusti fick de lov att börja.

– Folk började ringa och fråga om vi öppnat. Då var det bara att sätta igång, säger Mikael Söderlund.

Det här är fjärde säsongen de har sitt musteri. De tror också att det blir den klart bästa säsongen hittills.

– Första året var allt nytt, men det gick över förväntan medan andra året gick dåligt. Det året var äppelskörden katastrofalt dålig i hela Österbotten. Nu får vi kompensation för det, säger Jenny Bärdén.

De påpekar att det är en bransch där naturen i hög grad styr.

"Det är jätteroligt att hålla på med det här. Vi träffar trevliga och nöjda kunder."

Jenny Bärdén

Kunderna kommer från Sideby i söder till Malax i norr. Österut sträcker sig kundkretsen till Kauhajoki.

– Vi har nästan fler kunder utifrån än från Närpes, säger Mikael Söderlund.

De har märkt att kunderna ökar för varje år och antar att den förstorade kundkretsen beror på att kännedomen om deras musteri spritt sig allt längre.

– Det är jätteroligt att hålla på med det här. Vi träffar trevliga och nöjda kunder, säger Jenny Bärdén.

De reserverar en halv timme per kund som bokat in sig. De som vill kan också lämna sina äpplen på angiven plats, men då bör lådorna vara märkta med namn och telefonnummer.

Jenny Bärdén och Mikael Söderlund tömmer låda på låda med äpplen som ska förvandlas till must.

Ägarna framhåller att det var många saker som spelade in och gjorde att de började med just ett musteri.

– Vi har alltid varit intresserade av odling och att förädla egna bär. Vi såg att det fanns ett behov, eftersom det inte fanns något musteri i närområdet, säger Mikael Söderlund.

Jenny Bärdén tillägger att de ville ha ett eget företag som en sidogren till sitt dagliga arbete. De jobbar båda inom vården och och trivs också på Villa Svea och Ivar.

För tillfället har de båda semester för att kunna koncentrera sig på en sak.

– Det är bara att köra på. Äppelsäsongen är relativt kort och vi vill hinna göra så mycket vi kan, säger Mikael Söderlund.

De håller på så länge kunderna hör av sig. Verksamheten brukar pågå till mitten av oktober, men årets tidiga start gör att de räknar med att det tar slut lite tidigare.

Jenny Bärdén tvättar äpplena i ett vattenbad innan de transporteras vidare till malningsenheten.

Företaget har satsat en hel del i splitternya maskiner. De står i den del av gårdens garage som efter lite omändringar blev ett musteri.

– Ännu har det fungerat, men rummet kunde gärna vara lite större. Tanken var också att köpa begagnad utrustning, men vi kom till att vi ville skaffa ordentliga och effektiva maskiner, säger Jenny Bärdén.

Hon visar hur mustningsprocessen går till. Först hälls äpplena på ett sorteringsbord, där ruttna eller mögliga exemplar plockas bort. Därefter tar maskinerna över och äpplena hälls ner i ett vattenbad för att sköljas.

Äpplena krossas till en massa i malningsenheten.

Efter det far frukterna till en malningsenhet utrustad med rivjärn. De rivs till en massa som förs vidare till en bandpress, där mellan 50 och 75 procent av varje äpple blir till must.

– Om äpplena är mjuka ger de mindre mängd must, säger hon.

Den färdiga och redan silade saften pressas ner i ett uppsamlingskärl på sidan medan äppelresterna kommer ut i andra ändan av maskinen. Själva saften transporteras vidare till pastöriseringsmaskinen, där den värms upp till 75–80 grader.

Slutligen tappas musten i en så kallad bag in box och är sedan klar för avhämtning.

Mustningen har gått bra hittills i år, konstaterar Mikael Söderlund.

Saften pastöriseras för längre hållbarhet. Jenny Bärdén konstaterar att den håller sig i minst ett år i rumstemperatur och öppnad i kylskåp i minst en månad.

Ett annat alternativ är att inte pastörisera saften utan satsa på råsaft i stället. Den börjar jäsa ganska fort och för att den ska stå sig kan kunden antingen koka upp den själv eller lägga den i frysen.

De tillför inga tillsatsämnen.

– Saften är helt ren, säger Mikael Söderlund.

"Aroniamusten har en speciell smak. Den blir godare och godare ju mer man dricker av den."

Mikael Söderlund

De köper också in eller gör must av egna äpplen. De brukar ha ett visst lager för att kunna köra ut produkten till diverse butiker.

De har planterat runt 900 äppelträd och ett 100-tal päronträd, men päronträden är ännu så unga att de inte ger någon större skörd.

– Vi har inte mer än provsmakat, säger Jenny Bärdén.

Nu har de också utökat sin odling. I Norrnäs har de ett par tusen aroniaplantor på gång, men de räknar med att det tar tre år innan de ger någon skörd.

– Aroniamusten har en speciell smak. Den blir godare och godare ju mer man dricker av den. Som sådan fungerar den som en shot. Med sin höga koncentration av antioxidanter kan bären ha hälsoeffekter, säger Mikael Söderlund.