Fotboll Division 2 Herrar

• Kraft–GBK 1–6 (0–2)
  • 0–1 Jasper Chibueze Uwaegbulam (6), 0–2 Pietro Kytölaakso (31 straff), 0–3 Sebastian Mannström (72), 0–4 Jasper Chibueze Uwaegbulam (74), 0–5 Pietro Kytölaakso (76), 1–5 Antonio Westerholm (81), 1–6 Sebastian Mannström (89).
  • Publik: 342.

Gästerna var kvickare, hade bättre passningar och gjorde ledningsmålet rättvist när Kraft tog emot GBK i Mosedal.

Sex minuter behövde spelas innan serieledarna GBK skulle gå upp i ledning. En hörna nickrensades undan men Karlebylaget lyfte in bollen i boxen igen.

Väl där kunde skytteligaledaren Jasper Chibueze Uwaegbulam panga in bollen i nättaket. Knappast den inledning på matchen som Kraftfansen hade hoppats på.

GBK firar 0–1-målet.

Hemmalaget hade ändrat formation inför matchen och spelade under fredagskvällen med en 3–5–2-uppställning.

– Vi hade tre mittbackar som alla förtjänade att spela. Vi lade upp en plan som gick ut på att spela med den här formationen, säger Ediz Elkas, som får axla rollen som huvudtränare även i följande match.

GBK, som inledde den övre slutserien med att tvåla till TP-47 med 7–1, stängde ner Kraftanfallen effektivt. De jobbade stenhårt på mittfältet, både offensivt och defensivt, och kunde vinna många bollar därifrån.

Att seriens bästa lag dessutom var först på nästan varje andra boll gjorde det inte lättare för Kraftspelarna.

Trebackslinjen hade problem när gästerna anföll med full fart och flera spelare. Då kunde de inte täppa till alla luckor som uppstod.

Närpeslagets bästa chans till en kvittering kom i den 27:e minuten. Amir Kalabic bröt en boll på högerkanten och gick själv på ytan. Han passade vidare till Atte Sparv som fanns mellan GBK:s mittbackspar.

Sparv gick på avslut men träffade insidan av stolpen. Bollen dansade på mållinjen men kvitteringen uteblev.

Amir Kalabic, Kraft, är svårstoppad när han kommer med fart. GBK:s Alex Björkgren backar hem.

Kraft hade ett par lägen där de kunde ställa om snabbt. Men passningarna hittade inte fram till rätt spelare.

– Det var små marginaler, motståndarna var kanske snäppet mer koncentrerade i de viktiga lägena. De var mera på hugget och studsarna gick åt deras håll, säger Elkaz

I stället small det till i andra änden av planen. GBK-kaptenen Ville Huuhka fixade fram en straff för laget och Pietro Kytölaakso ställde sig bakom bollen.

Kraftkeepern Zacharias Eriksson dök åt rätt håll men nådde inte bollen, som flög in i nätmaskorna. Resultatet skrevs 0–2 efter att 31 minuter hade spelats.

Samma resultat stod sig tills lagen gick till halvtidsvila.

Andra halvlek drog igång och hemmalaget kom ut med en ny spelformation. Samma formation som vi har fått vänja oss med tidigare i sommar, 4–3–2–1.

– Vi bytte till en mer offensiv formation i halvtid. Det såg helt okej ut, tills 0–3-målet kom. Då rasade det lite grann, säger Elkaz.

GBK:s Sebastian Mannström går förbi Krafts Volodymyr Tkachenko. Emil Skogman, Kraft, avvaktar.

Den nygamla formationen fungerade bättre mot ett GBK som inte pressade lika högt. Hemmalaget Kraft kunde smidigare fylla på med spelare i anfallen och presspelet var mera effektivt.

Luckor öppnades i stället bakåt och gästerna kunde skicka in bollar bakom backlinjen. Svaret på dessa djupledsbollar var Kraftmittbacken Emil Skogman.

Skogman hann mellan två gånger när en GBK-spelare kom ensam genom mot Kraftmålvakten. Men den andra gången Skogman bröt skadade han sig och måste bytas ut.

När knappt 20 minuter återstod av matchen rann hoppet om poäng iväg för Kraft. GBK gjorde mål i den 72:a, 74:e och 76:e minuten, tre mål på fyra minuter och matchen punkterades totalt.

Ett tröstmål fick hemmalaget med sig. Nedim Ibric, som hade kommit in efter halvtidsvila, sprang ifrån GBK-backarna och passade in framför mål. Antonio Westerholm, som också byttes in efter halvtid, fick foten på inspelet och reducerade till 1–5.

Hemvändaren i GBK Sebastian Mannström, som har en lång karriär bakom sig med många matcher i fotbollsligan, fastställde slutresultatet till 1–6 med en minut av ordinarie matchtid kvar.

Kraft kammade noll poäng i den andra raka matchen i den övre slutserien. För Närpeslaget börjar det vara ett måste att ta poäng om de vill ta sig vidare och spela om en division 1-plats nästa år.

Den jakten fortsätter på lördag. Då blir det bortamatch i Jakobstad mot serietvåan JBK.

– Vi går in med samma inställning som varje match, att vinna och ta tre poäng. Nu behöver vi ladda om till nästa vecka, vi ger inte upp utan kör stenhårt hela serien, säger Elkaz.