Kommunalrådet Hans "Hansin" Ingvesgård gick bort 23 december 2023 i en ålder av 78 år.

Förutom att han var landets meste kommunalpolitiker, hela 55 år som fullmäktigeledamot, brann han även för skidåkningen och Bötombergen.

Hans önskemål var en minnesfond där pengarna oavkortat skulle styras till Länken ski.

– Han hade sprungit in så mycket pengar till IF Länken genom ärevarvet, och betalat tillräckligt ur egen börs till fotbollen så Länken ski blev det naturliga valet. Han var också mer skidåkare än fotbollsspelare, säger sonen Tom Ingvesgård.

Tom Ingvesgård, Eva Ingvesgård och Janne Smeds planerar invigningen av Hans-Inn den 22 september.

En fin summa på 14 000 euro kom in till Länken Ski, vars ordförande Janne Smeds genast började fundera på hur de bäst kunde ära Ingvesgård.

– Vi hade ritningarna klara för en lyxigare grillstuga. Men då öppnade sig möjligheterna att ta över restaurangen av IF Länken och planerna på grillstugan skrinlades, säger Smeds.

– Och jag tror nog farsan hade varit med på det större alternativet, restaurangen, trots att ursprungsplanen också var bra. Han är säkert mäkta nöjd i dag från sin molnkant, säger Tom Ingvesgård.

Hans-Inn har 120 kundplatser.

Restaurangen är en livsviktig byggnad för Bötombergen, det är få skidorter i landet som kan stoltsera med en så fin byggnad. Så trots att det blir ekonomiskt ansträngande tvekade aldrig Länken Ski när möjligheten att ta över yppade sig.

– Restaurangen är så nära vår kärnverksamhet, och vi kunde inte svälja att en eventuell utomstående hade köpt den, dikterat villkoren och öppettiderna. Ekonomiskt är det ingen god affär, men vi måste se det som en tillgång som vi förfogar över, säger Smeds.

Kommunalrådet Hans

Det klockrena namnet "Hans-Inn" myntades av Jim Björni och den 22 september sker invigningen av restaurangen som kommer att drivas av Christina Berglund, som skötte Bockholmens camping 2021.

Biskop emeritus Erik Wikström medverkar och välsignar byggnaden, vd:n på Finsk-svenska handelskammaren, Kjell Skoglund håller festtalet, stadens hälsning framförs av fullmäktigeordförande Peter Grannas och även riksdagsledamot Anders Norrback medverkar.

Dessutom blir det musik och Lappfjärdsmarthorna kokar soppa. Samma dag arrangeras också en föreningsdag på Bötombergen

Restaurangen med 120 kundplatser håller öppen när backen är öppen och tar också emot privata bokningar.

Efter att Bjarne Smeds gick bort kom 11 000 euro in, också till Bötombergen och med dessa pengar byggdes ett gym på toppen. Bjarne Smeds var aktiv inom skidåkningen inom IF Länken och på Bötombergen, som flitig motionsåkare, ledare och talkojobbare.

– Hans och Bjarne var dessutom goda kamrater så nu får de gå tillsammans och se vad de fått till stånd. Det är otroligt mycket pengar för en liten förening, så vi är supertacksamma, säger Janne Smeds.

Han dröm är att bygga om källaren till relaxavdelning med bastu och badtunna. Då kunde företag förlägga sina rekreationsdagar till Bötombergen – först motionera, sedan basta och till sist gå upp till restaurangen.

– Det är så klart en kostnadsfråga, men nu har vi i alla fall utrymmet.