Öppna byars dag

I samband med Öppna byars dag ordnar Byaföreningen våffeldag i Nybroparken i Lappfjärd på lördag. Samtidigt uppmärksammas Lappfjärds 720-årsdag. Det bjuds på våfflor med valfri topping samt kaffe och saft. I fint väder är det picknickfilt i parken som gäller och vid regn flyttas evenemanget till Kantilena.

Våfflorna serveras lördagen 10 juni klockan 13 till 15.

I Henriksdal, som är den andra byn i Sydösterbotten som deltar i årets Öppna byar är temat också våfflor. Där står brysselvåfflor på menyn, men också byavandring och aktiviteter för barn. Platsen är bystugan.

Öppna byars dag i Henriksdal lördagen 10 juni klockan 11–16.

I Närpes firas Öppna byars dag med trädgårdsevenemang. Familjen Nordberg bjuder in till sin vackra trädgård uppbyggd kring ett 1950-tals frontmannahus i Kåtnäs. Flera av stadens företag deltar också i "Närpes blomstrar".

I Taklax bjuder Edviksjöns Allaktivitetsförening in till huset Alvina. Besökarna får njuta av en härlig miljö vid havet och av en kopp kaffe med dopp eller tacos, utomhus om vädret tillåter. Huset Alvina är byggt på tidigt 1900-tal och tidsenligt inrett.

Servering och öppet hus vid huset Alvina klockan 12-16 på lördagen 10 juni.

I Närpes firas Öppna byars dag med trädgårdsevenemang.

Säsongsöppning i Molpe

Molpe ungdomsförening Enigheten inleder sommarens danssäsong den här helgen. Guns Rosor bjuder upp till dans i paviljongen och i Daltons står Hell on Heels för stämningen.

Dansen pågår klockan 21–02 på lördag 10 juni i Molpe paviljong.

Guns rosor står för tonerna i paviljongen på lördag. Från vänster i bild Robin Grankvist, Herman Hagnäs, Holger Lund, Herman Nyqvist och Joel Åman.

Fotbollsveckan

Kraft FF:s fotbollsvecka pågår den här helgen.

På fredagen blir det matcher på både konstgräsplan och på centralplan. På lördagen ordnas gåfotboll, barn- och ungdomsturnering och futsalturnering som allmänheten kan delta i. På söndagen är det igen full rulle med matcher på olika fotbollsplaner i stan, dessutom blir det en juniorparad med kanske närmare 200 fotbollsspelande juniorer.

Närmare tidpunkter och platser hittas på Kraft FF:s hemsida.

Kraft FF ordnar fotbollsveckan som pågår under helgen.

Spökvandring i Villa Carlsro

De som vill känna lite kalla kårar i helgen ska ta sig till Carlsro museums innergård på lördagen. Natalia Kaleva ger en rundtur i den 127 år gamla villan, deltagarna får känna atmosfären, se de hemsökta rummen och höra om mysterierna och spökena i villan. Spökvandringen är lämplig för alla åldrar, särskilt barnfamiljer.

Mer information hittas på Österbottens evenemangskalender. Samlingsplats på museets innergård klockan 15.

För de som söker spänning kan det vara skäl att delta i spökvandringen vid Carlsro på lördag.

Upplev ukrainsk kultur på Vargberget

På söndagen blir Vargberget ukrainskt för en dag. Tillsammans med ukrainare står Närpes Rotaryklubb för ett projekt med målet att göra ukrainsk mat och kultur kända för Närpesbor samt att ge ett tillfälle för att träffas och umgås. Förutom att det bjuds på ukrainsk mat, blir det även underhållning i form av sång och violinmusik.

Evenemanget är öppet för alla under tiden 12–15 på söndag 11 juni.

Tanja Sivanova och hennes kollegor sköter det praktiska inför evenemanget vid Vargberget.

Konstutställningar

Annita Ödman ställer ut akvareller och skulpturer i Korsnäs bibliotek. Biblioteket är stängt under helgen men på fredag kan intresserade ta en titt fram till klockan 19.

Närpes konstklubb och fotoklubben Fokus ställer ut i konsthallen i Mitt i stan-huset. Det finns tavlor målade i olika tekniker såväl som fotografier att ta del av. Konsthallen är öppen klockan 8–20 på fredag och lördag.

Airi Tarkkio ställer ut akryl- och grafikverk inspirerade av naturen i Kilens restaurang. Restaurangen är öppen klockan 11–17 under helgen.

Annita Ödman ställer ut akvareller och skulpturer i Korsnäs bibliotek.