Eva Åstrand och Jenny Teir från Centret för livslångt lärande på Åbo Akademi är fulla av förväntan. I dag lanseras föräldrapodden "Världens bästa skola". Det är en sjudelad podd som ska ge en så bred bild som möjligt av vad som händer i skolan.
– Vi har plockat ut centrala teman utifrån en förfrågan till vårdnadshavare där de fick berätta vad de vill veta mera om, säger Åstrand, projektets koordinator.
Ett givet tema är välbefinnande.
– En verksamhetskultur som mår bra och att själv må bra är grunden för så mycket. Det är högaktuellt och kanske viktigare än någonsin med hur man tar hand om varandra och sig själv, säger Åstrand.
Ett annat avsnitt handlar om kommunikation. Också ett angeläget och efterfrågat ämne för föräldrarna.
Syftet med podden är att informera om dagens skolvärld. Målgruppen är framför allt vårdnadshavarna. Men också beslutsfattarna har stor nytta av att vara uppdaterade om nuläget.
– Vi vill skapa en podd som vi kan nå ut till vårdnadshavarna med, säger Åstrand.
Åstrand och Teir påminner om att mycket har förändrats inom skolvärlden sedan dagens föräldrageneration gick i skolan. Och att det är viktigt att låta barnen ha en egen upplevelse av skolan utan att den färgas av föräldrarnas upplevelser.
– Det är både mitt ansvar och min skyldighet som vårdnadshavare att sätta mig in i dagens skolvärld, säger Åstrand.
I de trettio minuter långa poddavsnitten får lyssnaren höra elever, lärare och experter. Johanna Stenback är producent för avsnitten och för samtalen med de inbjudna gästerna. Avsnitten publiceras en gång i veckan med början den 12 januari. De finns tillgängliga bland annat på HSS Medias sajter och CLL:s egna kanaler.
– Det har varit en utmaning att klippa ner materialet, säger Teir, utbildningsplanerare.
Däremot har det inte varit svårt att få deltagare till podden. Lärarna har varit både ivriga och glada över att få medverka.
– Det är speciellt fint att lärarna och eleverna får möjlighet att uttala sig i olika frågor, säger Åstrand.
I podden hörs också elever allt från årskurs 5 till årskurs 9.
– Vi vill ge eleverna en chans att berätta om sina upplevelser av skolan. De har fina och kloka resonemang, säger Teir.
I det första poddavsnittet hörs bland annat kocken Michael Björklund och forskaren Maria Rönn-Liljenfeldt prata om superkrafter och specialpedagogik. Lyssnarna får ta del av vilka utmaningar Björklunds läs- och skrivsvårigheter fört med sig. Men också hur han löst det genom livet.
– Vi hoppas att vårdnadshavarna lyssnar på podden, gärna tillsammans med barnen, säger Åstrand.
Teir och Åstrand hoppas att podden ska väcka diskussion. Kanske att den också väcker tankar på hur man som förälder pratar med sitt barn om skolan.
Podden är en del av utvecklingsprojektet "Den bästa skolan 2.0". Projektet har också tagit fram en interaktiv filmserie som kan visas på föräldramöten. Dessutom har man utbildat kommunikationsmentorer som ska utveckla kontakten mellan hemmet och skolan. Utifrån barns och ungas önskemål och behov, och resultaten i undersökningen Hälsa i skolan, utvecklas också verksamhetsmodeller som stöder barnens och familjernas välbefinnande.
LÄS OCKSÅ. Skolan och hemmet ska bli bättre på att kommunicera – "Föräldrar vill ha tätare kontakt"
Redan under hösten var det tänkt att CLL, tillsammans med HSS Media, skulle ordna ett webbinarium med rubriken "Alla ska få må bra". Webbinariet blev framflyttat på grund av coronapandemin och kommer att genomföras i april.
Lokalt
12.1.2021
Ny podd visar upp dagens skolvärld – "Vi hoppas föräldrarna lyssnar"
I dag lanseras en helt ny podd: Världens bästa skola. Den ska föra skolvärlden och föräldrarna närmare varandra. Och förhoppningsvis skapa diskussion.