På tisdag, första maj, bjuder vi våra prenumeranter på en extra tidning, en e-tidning på webben. Den är extra i ordets rätta bemärkelse, eftersom vi normalt inte ger ut någon tidning den dagen och kan därför betraktas som en liten gåva till våra prenumeranter.

Det var faktiskt bara för några dagar sedan som vi bestämde oss för att utkomma med en digital tidning på första maj, inte minst för att det är bra att testa nya möjligheter.

Sydin utkommer i regel med 150 nummer per år, tidningar som kan läsas både på papper och som e-tidning.

I god tid på hösten bokas utgivningsdagarna för ett nytt år. Bland de 150 numren för 2018 finns inte första maj med. Första maj har av produktionsmässiga orsaker varit en tidningsfri dag för oss, men nu ska vi alltså publicera ett antal sidor enbart digitalt.

För att tillåta en finlandism: Det här är inte ”bort från någon”. Det här är ett mervärde. För alternativet var inte en papperstidning 1 maj, alternativet till e-tidningen var en ”tidningsfri dag”.

För en stor del av våra läsare är internet en del av vardagen. Vi erbjuder våra prenumeranter ett betydande mervärde på webben, tillgång till alla plusartiklar på sydin.fi (som har ständiga uppdateringar) och tillgång till Historiska arkivet, där man digitalt kan bläddra och söka i tiotusentals gamla tidningar.

Kraft–LappBK-derbyt, översvämningen, cykeljippot, dödsannonsen, studentdimissionen det och det året – här finns mycket att botanisera bland.

Vi har inte riktigt lyckats reda ut begreppen för alla. Så för er som inte är riktigt hemtama med det digitala kommer här en favorit i repris:

En webbartikel kan läsas på nyhetssajten sydin.fi sju dagar i veckan.

E-tidningen är en identisk kopia av papperstidningen, med samma utseende och innehåll, samma texter och annonser. Den kan du läsa på dator, surfplatta och mobiltelefon, och laddar du ner vår app blir det extra enkelt.

I alla prenumerationer ingår också e-tidningen, e-Sydin. Vi har en växande skara som valt att enbart prenumerera på e-Sydin, som du kan läsa redan cirka halvtvåtiden på natten, några timmar efter att sidorna skickats till tryckeriet och innan tidningsutdelarna gett sig ut på sin runda.

Jo, på tal om tidningsutdelning. Visst satsar vi även på de som föredrar att läsa på papper och inte bara då på innehåll. Vi har satsat stort på distributionen och därför får de flesta sydösterbottningar dagstidningen i sin postlåda tidigt på morgonen.

Men på 1 maj blir det alltså e-tidning.

Har du inte redan skapat inloggning och kopplat din prenumeration på sydin.fi – gör det nu! Det är enklare än vad du tror, och vår kundtjänst hjälper gärna till om du har frågor.

Logga in uppe till höger på startsidan – eller skapa ett konto om du inte redan har ett – och koppla din prenumeration så har du tillgång till allt vår material. Du kan också gå via den här länken.