Du hittar oss på mässan och live på vasabladet.fi, ot.fi och sydin.fi
Här är tiderna för direktsändningarna:
LÖRDAG
Klockan 11: Topelius – ingen gammal drake
”En hiskelig drake kom en gång flygandes och satte sig på Nykarleby kjörktorn.” Så inledde en mycket ung Zacharias Topelius sin första saga. I år har det gått 200 år sedan han föddes och Nykarleby firar stort. För Topelius är ingen gammal drake utan en skribent och samhällsdebattör som är relevant också i dag. Två av de ansvariga för firandet, projektledare Anci Holm och stadsdirektör Gösta Willman, pratar om kopplingen Topelius – Nykarleby och om det pinfärska jubileumsmagasinet med VBL:s ledarskribent Viveca Dahl.
Läs mer: "Topelius – ingen gammal drake"
Klockan 12: Vargen kom – och blev en ovälkommen gäst i vardagen
ÖT:s chefredaktör Kenneth Myntti samtalar med filosofie magistern, författaren och amatörforskaren Kaj Granlund från Lestijärvi om de vargar som stör friden i Österbotten. Granlund har föreläst om vargen runt om i världen. 2015 kom han ut med boken ”Vargens Europa”. Vem är han, varför skrev han boken och vad anser han om de rovdjur som rör sig på gårdsplanerna i Österbotten?
Läs mer: "Vargen kom – och blev en ovälkommen gäst i vardagen"
Klockan 13: Boom för bryggare
Vi pratar om ett Ölfinland som plötsligt har ett hundratal bryggerier, om hur bryggarna gått igång på öl, vilket öl de gärna skulle lansera för den lokala marknaden, utmaningarna för småbryggare och ställer frågan hur deras bryggerier ser ut om tio år. I samtalet deltar ölbryggarna Patrik Willför (Kvarken brewery) och Björn Höglund (Keppo bryggeri) samt ÖT:s biträdande chefredaktör Henrik Othman.
Läs mera: "Öl-boomen i Finland"
Klockan 14: KAJ i musikal-utopi
Humorgruppen KAJ:s musikal ”Gambämark” har premiär på Ritz 8 september. I österbottniska Gambämärk har man byggt en mur kring byn och utropat sig självständigt. Det är talko varje dag, dans på paviljongen och älgjakt året runt. KAJ och VBL:s kulturchef Patrik Back diskuterar nya skämt, gamla tider och om trion gör österbottnisk sand till guld.
Läs mera: "KAJ i musikal-utopi"
Klockan 15: Ska jag ha dåligt samvete för att jag flyger?
Citec-grundaren Rune Westergård från Korsholm skrev en bok: “Ett jordklot räcker”. Och han har fortsatt engagera sig i hur jorden och människan ska klara av klimathotet. På stormässan samtalar han och VBL:s reporter Björn Nyberg om både flygtrafik och elbilar. Westergård har förresten själv en Tesla.
Läs mera: "Ska jag ha dåligt samvete för att jag flyger?"
SÖNDAG
Klockan 12: Det enda jag vet är att det blir en förändring
Så brukar Håkan Westermark svara på frågan vad som händer nu. Han har varit vd för Företagshuset Dynamo i Närpes sedan starten för 25 år sedan och är känd som visionär och idéspruta. På stormässan samtalar han och SÖ:s chefredaktör Mats Ekman om näringslivet i Sydösterbotten och om regionens styrkor och utmaningar.
Läs mera: "Det enda jag vet är att det blir en förändring"
Klockan 13: Alla vill ha en bit av reko
Det som började som ett litet försök i Jakobstad i juni 2013 har på fem år vuxit till en folkrörelse som nu också håller på att få fotfäste i Europa. Vi pratar förstås om rekorörelsen. Och just nu är det många som står och rycker i grundaren Thomas Snellmans ärm, bland annat EU-kommissionen men också många företag. Tillsammans med VBL:s reporter Heidi Eriksson ska Thomas Snellman försöka bena ut hemligheten bakom framgången. Och om reko kan erövra Europa.
Läs mera: "Alla vill ha en bit av reko"
Klockan 14: Lokala teaterupplevelser i världsklass
Wasa Teater firar 100-årsjubileum hösten 2019. Inför jubileet görs en stor renovering av teaterhuset. Vad kan publiken förvänta sig av den nya teatern? Hur förbättras utrymmen och service? Hur påverkar det repertoaren och kulturutbudet i regionen? Wasa Teaters administrativa chef Marit Berndtson diskuterar med VBL:s kulturredaktör Lisbeth Rosenback.
Läs mera: "Lokala teaterupplevelser i världsklass"
Klockan 15: Svenskan, vården och vårdreformen
Hur gick det som det gick med jouren vid centralsjukhuset? Var och hur finner svenskan sin roll i reformen? Varför är ingen nöjd med reformen, inte ens hela regeringen? Vad händer i Österbotten om eller när regeringen driver igenom reformen? Göran Honga, blivande pensionär från Vasa sjukvårdsdistrikt och Vasabladets reporter Björn Nyberg diskuterar den stora vårdreformen.
Läs mera: "Svenskan, vården och reformen"
Du som är prenumerant har tillgång till alla direktsändningar. Det är bra att på förhand kontrollera att du har kopplat ditt kundnummer till ditt konto. Om du inte är prenumerant kan du teckna en digital prenumeration direkt på webben.