– Det har varit intensivt ett bra tag, man har inte hunnit känna efter så mycket. Men det är nu det börjar på riktigt, säger Björn Höglund.

Företaget drivs av bröderna Björn och Calle Höglund tillsammans med Caj Fors-Klingenberg. De utgör en nyformad trio som kommit samman genom intresset för äkta och god hantverksöl.

Zoom

Företaget är tre man stort. Björn är ansvarig för marknadsföringen och försäljningen, Caj för produktionen och Calle står på VD-posten. Foto: Anna Riska



Enligt Calle är planen att först och främst finnas till i de österbottniska butikshyllorna. Han ser inget fel i utländsk öl men tycker att vi överlag borde satsa mera på inhemska produkter.

"Vi har ett växande utbud av ekologiskt korn i Finland, och det är fint att vi i huvudsak kan använda inhemska råvaror. Bryggerierna i Österbotten gör högklassiga öl och det här vill vi givetvis bidra till. Det finns utrymme för mera hantverksöl"
Calle Höglund

Även Caj är inne på den ekologiska banan.

– Det är just det med ekologiska produkter; det är mera hållbart för alla involverade. Det är bättre för odlaren, omgivningen, bryggaren och givetvis konsumenten, säger Caj.

Förutom att bryggeriet använder sig av finländskt korn och ekologiska ingredienser så påpekar Caj att vattnet tas från det lokala vattennätet.

Zoom

Bryggeriet använder sig av finskt korn och ekologiska ingredienser Foto: Anna Riska



– Vi har ett fantastiskt bra och rent vatten här. Det innebär att vi inte behöver rena eller ta bort någonting ur vattnet. Det är en bra grund för vårt öl, säger Caj.

Ekologiskt är lite av bryggeriets profilering. Samtliga öl som lanseras får en ekologisk stämpel. Först ut på marknaden är en ljus lager, en mörk lager och en pale ale.

– Vår förhoppning är att vårt öl ska passa både efter bastun och till en fin middag. Helheten har en design som matchar vårt bryggeri och som vi tycker kan passa in i många olika sammanhang, säger Björn.

Keppos ljusa lager är frisk och okomplicerad. Den är tillräckligt lätt för att locka den som föredrar ”vanligt” öl men har ändå betydligt mer smak. Den mörka lagern har en rostad karaktär men är ändå överraskande fräsch.

– Den mörka lagern är ganska mjuk och blir fantastisk som måltidsdryck eller till matlagning, säger Calle.

Bryggeriets pale ale har tropiska inslag och är humlestarkare än de övriga.

Zoom

Keppo Bryggeris pale ale har tropiska aromer som möter en len kropp. Humlens aromer har bevarats utan att göra den bitter eller sträv. Foto: Anna Riska



– Den är fruktig och aromatisk. Vi har velat framhäva humlens aromatiska egenskaper utan att göra ölet alltför beskt. Det skapar en välbalanserad helhet, säger Caj.

Företaget består av Björn som är ansvarig för marknadsföringen och försäljningen, Caj som ansvarar för produktionen och Calle som står på vd-posten.

– Vi sköter i nuläget verksamheten på tre man, men det innebär förstås att vi alla gör mycket av allt. Vi kör till och med ut produkterna själva. Det är inte direkt så att vi har olika personalavdelningar, säger Calle och skrattar.

Zoom

Keppo Bryggeris logo - Humlekotten, är lätt igenkännbar. Ölen kör ägarna själv ut till återförsäljarna. Foto: Anna Riska



Lokalen är nyrenoverad och utrustningen i bryggeriet hör troligtvis till de modernare bryggverken i Finland.

– Man kan nog göra det lättare för sig än så här, men vi har försökt tänka på miljön genom hela bryggningsprocessen, från det att vi häller i malten till att vi tvättar kärlen inför nästa bryggning. Det innebär att vi tar vara på såväl energi som restprodukter. Det blir ett extra moment i många skeden, men vi tycker det här är viktigt för oss, säger Caj.

Det betyder att bryggeriet aktivt fokuserar på att hushålla med resurser. Den använda malten går till djurfoder, tvättmedlet kan användas flera gånger, och i såväl värme- som kylprocesser tar de tillvara energin så att de inte eldar åt kråkorna.

– Vi tycker väl alla att man borde tänka på miljöaspekten. Det blir lite extra arbete men vi sparar ändå in på resurser, säger Caj.

Bryggningsprocessen är långt ett hantverk, men det moderna bryggverket säkerställer att alla volymer, temperaturer och tider som deras recept förutsätter följs till punkt och pricka. Mängderna justeras enligt råvarornas egenskaper. Efter själva bryggningsprocessen pumpas ölen till jäsningstankarna för att lagras i ungefär en månad. Mognadsprocessen följs med och ölen smakas av för att veta när den är klart för buteljering.

Zoom

I Keppo Bryggeris utrymmen sker hela bryggprocessen från början till slut. Från råvaror till färdig produkt. Foto: Anna Riska



Caj var tidigare headbrewer på åländska Stallhagen innan han flyttade till Jakobstad. För Calle och Björn började processen med att brygga hemma innan de började fundera i större banor.

– Vi testade råvaror och utvecklade bland annat dessa öl under två års tid innan det blev det här. Det är en tanke som mognat under vägen när vi diskuterat hurudana produkter och hurudant bryggeri vi vill ha. Så småningom blev det Keppo bryggeri, säger Calle.

Enligt Calle är det ingen omöjlig process att starta ett bryggeri, men det förutsätter god planering.

– Det finns en del krav på utrustningen och lokalen. Därför är det bra att kolla upp kraven redan från början så att man inte behöver ändra något. Vi gjorde det i ett tidigt skede, redan ett år innan bryggstarten. Men något ”papperskrig” blev det inte, säger Calle.

Zoom

Utrustningen i bryggeriet är modern och utrymmet rymligt. Foto: Anna Riska



Under planeringsskedet samarbetade man med tillverkarna för bryggeriutrustningen för att bygga upp systemet. Caj och Calle reste även till Ungern där de fick lära sig bryggverket.

– Tillverkaren har ett eget bryggeri där vi jobbade i en vecka. Det var en nyttig erfarenhet och vi fick också goda kontakter med ett par internationella bryggmästare på köpet, säger Caj.

Utvecklingen stannar inte vid lanseringen. Gruppen är redan i full gång med att utveckla framtida säsongsöl och nya sorter.

– Vi lanserar nu tre goda och mångsidiga öl. Men det blir fler nyheter framöver. Vi har snart en fjärde sort klar som ska lanseras till Topelius 200-årsjubileum nästa år, säger Björn.

Zoom



Keppo Bryggeris ekologiska öl

  • Keppo Fine Lager – Ett ljust lageröl med det lilla extra. Den har lättheten av en lager men med smaker som även lockar en kräsen ölentusiast. Mångsidig och välbalanserad.

  • Keppo Dark Lager – mörkt och mjukt. Denna lager har en rostad karaktär utan att bli bränd. Liksom den ljusa lagern har den en balanserad lätthet. Utmärkt till mat.
  • Keppo Pale Ale – fruktig och smakrik. Denna pale ale har överraskande tropiska aromer som möter en len kropp. Humlens aromer har bevarats utan att göra den bitter eller sträv. Läskande.



Vill du läsa en recension på Keppo Bryggeris öl? Recensionen hittar du i Stefan Westergårds ölkrönika.