– Material som vi kasserar kunde göras till energi, till exempel löv, halm, sly och åkeravfall. Vi vet att Pohjolan Voima inte längre kommer att bedriva verksamhet på Björnön. Vi ska se på hela området och hur det kan utvecklas, säger Angelique Irjala, VD på Kristinestads näringslivscentral.

Staden, i samarbete med Pohjolan Voima, är i startgroparna med ett projekt som ska kartlägga möjligheterna för att framställa bioenergi på Björnön.

– Vi har ett unikt läge, eftersom där finns både anläggning och infrastruktur med hamn. Det är bara verksamheten som saknas.

Målet är att kunna presentera möjligheterna och förutsättningar samt göra lönsamhetsberäkningar och en affärsmodell för verksamheten.

Strax före midsommar fick de veta att Närings-, trafik- och miljöcentralen godkänner projektet. Nu söker staden en projektledare, men den första annonsen lockade inte många, vilket betyder att de fortsätter söka.

Budgeten är 150 000 euro, varav 80 procent är EU-finansiering och 20 procent privat. Staden Kristinestad deltar inte i kostnaderna.

Läs mera i tisdagens SÖ, på papper eller som e-tidning (1.8)